תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

מהי אגרת חוב ומדוע להשקיע בה?

בתקופה הנוכחית, בה הריבית בישראל אפסית, יש למשקיע אפשרות להשקעה באגרת חוב אותה ניתן למכור בכל יום מסחר בבורסה, ולהרוויח בצורה שוטפת מהתשואה שלה

מהי אגרת חוב (אג"ח)?

המושג אגרת חוב הפך למטבע לשון מוכר ונפוץ כשמדברים על השקעות וניירות ערך. אגרת חוב היא בראש וראשונה חוב, כלומר הלוואה או הסכם חוב, בין מלווה לבין לווה. מדובר בעצם במכשיר הפיננסי החשוב ביותר לגיוס הון הלוואות לטווח ארוך על ידי חברות וממשלות.

החברה או הממשלה הלווה (המנפיקה את אגרת החוב), מתחייבת לשלם למשקיעים תזרים מזומנים על פי התנאים אשר נקבעו מראש. לכל אגרת חוב יש מועד פדיון, כלומר תאריך בו המשקיע מקבל את סכום ההשקעה הראשוני שלו חזרה. בנוסף, אגרת חוב היא נייר ערך לכל דבר, כלומר החוב נסחר באופן יומיומי בבורסה לניירות ערך, והמשקיע יכול לרכוש ו/או למכור את אגרת החוב, לפי השער שלה במסחר בבורסה.

הסיכונים העיקריים בהשקעה באגרות חוב הם סיכוני התנודתיות והסיכון שההשקעה לא תחזור למשקיע

ריבית והצמדה

לאגרת חוב יש שיעור ריבית ו/או הצמדה למדד מסוים, כמו לדוגמה מדד המחירים לצרכן. רוב אגרות החוב שנסחרות בעולם המערבי, הן אגרות חוב לא צמודות. בישראל המצב הפוך: רוב אגרות החוב הממשלתיות ואגרות החוב הקונצרניות (אג"ח של חברות), הן צמודות. כלומר צמודות למדד המחירים לצרכן, לדולר או לבסיס אחר, שיקבע במסגרת התנאים של אגרת החוב.

קראו עוד במגזין:

 

 

החזר החוב

החוב מוחזר בדרך כלל בצורה הבאה: הריבית משולמת בתשלומים חצי שנתיים או שנתיים למשקיע, וההון הראשוני (קרן ההשקעה) מוחזר בדרך כלל במועד הפדיון. משקיע שלא רוכש את אגרת החוב ביום ההנפקה שלה, הרי שהריבית של אגרת החוב לא תהיה כל כך חשובה עבורו, לצורך חישוב רווחיות אגרת החוב. מה שיעניין את המשקיע יותר הינו מונח הנקרא "תשואה לפדיון". מדובר בעצם בשקלול של שער קניית אגרת החוב, הריבית שהיא אמורה לחלק למשקיעים אחת לתקופה ופרק הזמן עד לפדיון הסופי שלה. משקיעים רוכשים אגרות חוב לפי נתון זה בעיקר, בהנחה שאם יחזיקו את אגרת החוב עד למועד הפדיון שלה, ירוויחו את התשואה לפדיון השנתית.

סיכוי מול סיכון

למשקיעים בניירות ערך חשובים שיעור התשואה (הרווחיות) וכן הסיכון בהשקעה. בדרך כלל, משקיעים עושים לעצמם חישובי תשואה - סיכון, ולפי יחס זה מקבלים החלטות השקעה. הסיכונים העיקריים בהשקעה באגרות חוב הם סיכוני התנודתיות והסיכון שההשקעה לא תחזור למשקיע.

סיכון תנודתיות – הסיכון לגבי שיעורי העלייה והירידה של שווי אגרת החוב. למשקיעים אין בדרך כלל בעיה עם עליות, אבל היכן שיש עליות חדות, הנחה סבירה היא שגם תהיינה ירידות חדות.

סיכון אי החזר ההשקעה - לעיתים חברה שהנפיקה אגרת חוב נכנסת למצב של חדלות פירעון או כל מצב אחר הגורם לחוסר יכולת להחזיר למשקיעים את הריבית ו/או את סכום ההשקעה הראשוני. סיכון זה פחות רלוונטי לאגרת חוב ממשלתית, כיוון שהסיכוי שממשלה תפשוט רגל הינו נמוך משמעותית מהסיכוי של חברה לפשוט רגל. בישראל, מקובל לחשוב שלא יקרה מצב בו ממשלת ישראל תפשוט רגל ותגיע למצב בו לא תוכל לפרוע את חובותיה.

poll questionהאם אתה משקיע באג"ח?

תשואה סולידית?

כלל מקובל בשוקי ההון, הוא שהתשואה הממוצעת לאורך שנים של השקעה במניות, גבוהה מהתשואה הממוצעת באגרות חוב. ניתן להסביר כלל זה בכך שגם הסיכון הממוצע בהשקעה במניות, גדול מאשר סיכון ההשקעה הממוצע באגרות חוב. זו הסיבה העיקרית ששוק אגרות החוב מכונה "השוק הסולידי", ולעומת שוק המניות המכונה "השוק הספוקלטיבי". ישנן אגרות חוב בהן למשקיע יש סוג של בטחון או ערובה לסכום ההשקעה שלו. בדרך כלל בטחון כזה יינתן על ידי נכס ספציפי. יש אגרות חוב אשר אינן מבוטחות על ידי נכס ספציפי. בארץ ובעולם קיימות מספר חברות אשר מעריכות את סיכון אי התשלום של אגרות חוב קונצרניות, וגם מדרגות את הסיכון הזה.

אג"ח Vs מניות

נקודה זו שונה לחלוטין בהשקעה במניות: המשקיע הוא בעצם בעלים של חברה, כולל כל הסיכונים העסקיים של אותה חברה. ברור שלבעלים של עסק אין בטחון להמשכיות או להצלחת העסק. לעומת זאת, משקיע באגרת חוב של חברה, בעצם מלווה כסף לחברה בתנאי החזר מסוימים ואין לו עקרונית כל קשר לרווחיות החברה ולתפקודה כעסק.
ניתן לראות בשוק ההון שככל שהסיכון גבוה יותר בהשקעה באגרת חוב, התשואה שלה לפדיון תהיה גבוהה יותר, וככל שהסיכון נמוך יותר בהשקעה באגרת חוב, התשואה שלה לפדיון תהיה נמוכה יותר. בנוסף, גם עם עלייה בטווח לפדיון, בדרך כלל תעלה התשואה לפדיון.

להחזיק או למכור?

משקיע יכול לרכוש אגרת חוב כנייר ערך סולידי יחסית, להרוויח את התשואה של אגרת החוב, ולהחזיק אותה עד לפדיון, או למכור את אגרת החוב שברשותו לפני הפדיון באם הוא זקוק לסכום כסף לצרכיו המידיים. במידה שהמשקיע מוכר אגרת חוב לפני הפדיון, התשואה על ההשקעה אינה מובטחת ותלויה במחיר הקנייה, המכירה והריבית שקיבל המשקיע בתקופה שהחזיק באג"ח.

לסיכום, בתקופה הנוכחית, יש למשקיע אפשרות להשקיע באג"ח בעלת פוטנציאל תשואה גבוה מהריבית בבנקים, אך כמובן שבצד התשואה קיים גם סיכון לתנודתיות.

הכתבה עניינה אתכם? רוצים לקרוא עוד בנושא זה?
הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

 האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פיננסי המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
    רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
    אתם קוראים: מהי אגרת חוב ומדוע להשקיע בה?
    AIzaSyD5yByn8adz7SoeqOPuwLdcBD8g_mkP5ww
    Website by:

    © 2017 מיטב דש בע”מ
    אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.