תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

רוצים לדעת איך להפוך 11 אלף ₪ ל-16 אלף ₪ בכל שנה?

28/02/2016

אם אתה שכיר, יתכן ותוכל להשתמש בהטבה פחות מוכרת של קופת הגמל ולהניב באמצעותה סכום כסף נאה, ללא כל קשר לתשואות בבורסה. רוצה לדעת איך? כדאי שתקרא את הכתבה הבאה

קופת גמל היא התשובה

מדובר במנגנון פשוט המאפשר לשכיר, שהשכר ברוטו שלו גבוה מהשכר המבוטח שלו, לקבל החזרי מס לחשבון הבנק שלו. שכר הברוטו של שכירים רבים כולל רכיבי שכר שאינם נלקחים בחשבון לצורך ההפקדה החודשית, לטובת קרן פנסיה/ביטוח מנהלים, או קופת גמל. כלומר, שכר היסוד ורכיב קבוע של שעות עבודה נוספות, נכללים בדרך כלל בסכום עליו מתבצעת הפקדה.

מה לרוב לא נכלל? תוספות חד פעמיות, בונוסים ועמלות משתנות, זקיפת שווי רכב חברה וכו'. על כל הרכיבים האלה אתם משלמים מס הכנסה, ורואים אותם כחלק משכר הברוטו. אבל השכר שבגינו מופרשות ההפקדות אל קרן הפנסיה שלכם, נמוך בהרבה.

מה זה אומר?

זה אומר, בין היתר, שכל חודש הולך וגדל הפער בין הפנסיה שתקבלו בגיל הפרישה, לבין השכר החודשי שלכם.
דוגמה פשוטה: נניח שהשכר ברוטו שלכם הוא 15,000 ₪ בחודש, אך השכר שבגינו מפקיד לכם המעסיק לקרן הפנסיה הינו 6,000 ₪ בלבד ("שכר מבוטח").

ההפרשה המקובלת כיום מתוך השכר הינה 5.5% חלק העובד, 6% חלק המעסיק ו- 6% חלק המעסיק לפיצויים. סה"כ ההפקדה בדוגמה זו היא 1,050 ₪ בחודש, שהם 17.5% משכר המבוטח, כך שההפקדה אינה משקפת את מלוא השכר שלכם. בבחינת השכר הכולל שלכם (15,000 ₪ כאמור) עולה כי באותו חודש חסכתם רק 7% ממנו.

זה אומר שבשנה שלמה של הפקדות, הצלחתם לחסוך לפנסיה כ- 84% מהמשכורת החודשית "האמיתית" ולאחר 40 שנות חיסכון, תגלו כי סך ההפקדות לתוכנית הפנסיונית נאמד בכ- 34 משכורות מלאות בלבד.
גם במידה והקרן תצליח לשלש את סך ההפקדות בזכות ניהול השקעות מצוין, אנחנו מדברים על חיסכון ששווה ערך ל- 100 משכורות חודשיות. ולמרות זאת, בפריסה על פני 25 שנות פנסיה (300 חודשים), לא יהיה ניתן לשמור על אותה רמת הכנסה אליה התרגלתם ערב הפרישה. לכן, המדינה מתמרצת את הגדלת ההפקדות לפנסיה באופן וולנטרי מהכסף הפנוי שלכם, והתמריץ הזה מתקבל כהחזר מס מהמדינה.

אז איך עושים את זה?

עמית מוטב* רשאי להפקיד לקופת גמל סכום חודשי השווה ל- 16% מהפער בין השכר ברוטו לשכר המבוטח, אך לא יותר משכר של 8,700 ₪ (קרי, הפקדה חודשית בסך של עד 1,392 ₪). בנוסף, התקנות קובעות כי בעלי שכר מבוטח גבוה מ- 21,750 ₪, לא יוכלו ליהנות מההטבות המתוארות.

עמית שאיננו מוטב** יוכל להפקיד הפקדה חודשית שלא תעלה על 870 ₪ לחודש.

אם נחזור לדוגמת שכר של 15,000 ₪ ברוטו בחודש ושכר מבוטח של 6,000 ₪ כאמור, תוכלו להפריש 16% מהפער ועד התקרה, כלומר 1,392 ₪ בחודש, שהם 16,704 ₪ בשנה. נציין, כי הפקדה זו יכולה להתבצע באופן שוטף או בסוף השנה בסכום אחד, כאשר כבר ידוע לכם בוודאות מהו השכר ה"לא מבוטח" שלכם.

ומה עושים עכשיו?

מבצעים את ההפקדות על רכיבי השכר שאינם מבוטחים באמצעות מדור השכר במקום עבודתכם, או באמצעות הפקדה לקופת גמל במעמד עצמאי.

במקרה של הפקדות חד פעמיות, בשנת המס העוקבת, עם הגעתו של הדו"ח השנתי מקופת הגמל הכולל אישור הפקדה לצרכי מס, תוכלו לפנות למדור השכר במקום עבודתכם ולבקש להזין את הטבת המס לתלוש השכר הקרוב שלכם. הדבר יביא לכך שסכום המס שינוכה יקטן משמעותית ובבנק יתקבל סכום גבוה באופן חריג מהמקובל.

בדוגמא שלעיל מדובר בתוספת חד-פעמית לנטו שלכם, הגבוהה מחמשת אלפים שקלים. ניתן גם להצטייד בתלושי המשכורת של אותה השנה, טופס 106 ואישור ההפקדה לקופה, ולגשת לפקיד השומה לקבלת החזר המס, במידה ומקום העבודה אינו ערוך לטפל בכך.

לאחרונה, יש מעסיקים רבים שמאפשרים את ביצוע ההפקדות האמורות ישירות מתלוש מהשכר וכך הטבת המס מתקבלת בכל חודש דרך תלוש השכר של העובד.

עם כמה יצאנו?

לסיכום, השקעתם 16,704 ₪ וקיבלתם החזר ממס הכנסה (ישירות או דרך המעסיק) בסכום של 5,178 ₪ (במדרגת מס שולי 31%). בסכומי הכסף הללו, אשר יתנהלו בקופת גמל למשך עשרות שנים, תוכלו לעשות שימוש באופן של הגדלת הפנסיה החודשית שלכם. אם תתמידו להפקידם מדי שנה, תוכלו להגדיל את קצבת הזקנה שלכם בעשרות אחוזים. זוהי השקעה טובה לעתיד, המניבה פירות גם בהווה.


רוצים לקרוא מאמרים נוספים על גמל ופנסיה?
הירשמו לאתר וקבלו עדכונים תקופתיים המותאמים לכם.



*עמית מוטב- עמית שמפקיד יחד עם מעסיקו לפנסיה סכום חודשי העולה על 1,514 ₪.
**עמית שאיננו מוטב – עמית שמפקיד יחד עם מעסיקו לפנסיה סכום חודשי שאינו עולה על 1,514 ₪.
האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 8 שנים

    אני שמח לרכז כאן כמה התייחסויות לתגובות הגולשים:

    התקבול ממס הכנסה שזכאי לו מי שמבצע את ההפקדה על פי המנגנון שתיארתי, משולם במזומן לחשבון העו"ש של החוסך. ההפקדה היא לקצבה, אך ההטבה היא כסף הוני ונזיל.

    מי שחושב שהפנסיה שלו תספיק לו (האמנם?) כדי לגמור את החודש בתור פנסיונר, לא מפקיד את אותם 16 אלף שקל לשנה, ולא מקבל מהמדינה החזר מס שנתי של כ-5,000 ש"ח, אבל אין שום סיבה לאופטימיות - ההכנסה הצפויה לכולנו כפנסיונרים היא דרמטית נמוכה יותר מההכנסה השוטפת שלנו כאנשים עובדים. ההפקדה על שכר לא מבוטח באה לגשר לפחות חלקית על הפער הזה, תוך כדי קבלת תמריץ מהמדינה, שעל פני עשרות שנים מצטבר לסכומים נאים ביותר (מי שמאמץ את הטיפ בגיל 30 ייהנה מהטבת מס מצטברת של מעל 180 אלף שקל של כסף מזומן).

    עוד דרך להסתכל על המנגנון שפועל כאן: לשים כ-16 אלף ש"ח בתוכנית שמקנה לכם החזר של כ-5 אלף ש"ח בחזרה לבנק, זה אומר שבעצם הוצאתם נטו מהכיס רק כ-11 אלף ש"ח בשנה. אם הייתה תוכנית חיסכון בבנק, שבה הבנק יפקיד על כל 11 אלף ש"ח שאתם שמים, עוד 5 אלף ש"ח מכספי הבנק, כולם היו רצים לעשות את זה. ואם כבר הסכמנו שלרובנו תהיה פנסיה נמוכה מהנדרש, אז לפעול בכיוון של הגדלת העתודות לפנסיה דרך קופת גמל פטורה ממס רווחי הון, זה לגמרי צריך להיות האינטרס של כל אחד מאיתנו.

  • לפני 8 שנים

    מתאים דווקא למי שקרוב לפנסיה ואז הוא יוכל להנות מהטבות המס, פחות מתאים לצעירים כי הכסף לא נזיל, לכו תדעו בעוד כמה שנים יעשו עוד "תספורות" לכמה טייקונים והכסף יילך פארש.

  • לפני 8 שנים

    צריך לזכור עוד 2 דברים:
    1. קופות הגמל גובות דמי ניהול על ייתרת הכסף בקופה. על פני 30 זה שווה בערך להטבת המס. כלומר במקום לשלם מס למדינה, משלמים דמי ניהול לקופת הגמל
    2. עם הפרישה לא ניתן יהיה משוך את הכסף כסכום חד פעמי אלא רק לקבלו כקיצבה חודשית שאף אחד לא מתחייב היום על מקדם קיצבה בעוד 30 שמה.

    רק שמתי את זה כאן...

  • לפני 8 שנים

    למתעניינים - אוכל לסייע לכם עם פתיחת הקופה להפקדה על שכר לא מבוטח כמתואר בכתבה. אנא שלחו אלי מייל עם הטלפון שלכם ליצירת קשר לכתובת tomer.shalev@meitavdash.co.il .

    אדגיש כי מדובר בחיסכון פטור ממס רווח הון, שמיועד להגדיל את סכום קצבת הזקנה בעתיד, ומכיוון שמדובר בקופת גמל ולא בקרן פנסיה, חיסכון זה אינו חשוף לגירעון אקטוארי שמעת לעת נצבר בקרנות הפנסיה ולמעשה הוא יותר מזכיר קרן נאמנות (לא נזילה) מאשר קרן פנסיה, רק עם יתרונות מיסוי ועלויות נמוכות בהרבה.

  • לפני 8 שנים

    כתבה יפה, רק הערה אחת. התקרה לצורך קבלת הטבות מס לפי סעיף 47 היא 21,750 ולא כפי שמצויין. עדיין ניתן לנצל הטבות מס אחרות

  • לפני 8 שנים

    האם נציג שלכם יכול להדריך כיצד בפועל ממשים זאת מול המעסיק?
    דהיינו ימליץ על פתיחת הקופה , כמה להפקיד וכו

  • לפני 8 שנים

    אין תיקרה להפקדות ?

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: רוצים לדעת איך להפוך 11 אלף ₪ ל-16 אלף ₪ בכל שנה?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.