תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

8 טעויות השקעה שיגרמו לכם לאבד כסף

רוב המחקרים בכלכלה מאוחדים בדעתם, כי בני האדם אינם יצורים רציונליים, בטח שלא בהשקעות * קבלו זרקור לכמה מהבורות הגדולים והמזיקים ביותר בשוק ההון * אם תכירו אותם – תדעו איפה ומתי לא ליפול

אומרים שהדרך לגיהינום רצופה כוונות טובות. זה נכון על פי רוב גם בהשקעות, תחום המועד לטעויות שאינן קשורות במידת הניסיון או החוכמה של האנשים שמבצעים אותן.

בשוק ההון, לפעמים לא כל מה שנכון באופן כללי, נכון גם באופן פרטני. כך למשל  ההיסטוריה מלמדת אותנו כי השווקים עולים בטווח הארוך, אבל מי שהחזיק לאורך זמן רב מניות של חברות כמו אפריקה ישראל, איי.די.בי או ליהמן בראדרס כנראה רשם הפסדים ניכרים על השקעתו.

בשנים האחרונות אנחנו חיים בסביבה של ריביות נמוכות. ריבית בנק ישראל, שעומדת כיום על 0.1%, עמדה ב-2007 על כ-4.5% 

במהלך השנים נתקלתי בשלל טענות של משקיעים, קטנים כגדולים, הפוטרים את עצמם מאחריות להשקעות שביצעו בטיעונים כמו "לא חשבתי בהיגיון", או "אם טייקונים גדולים כמו לבייב ודנקנר לא זיהו את המשבר הכלכלי, מה הסיכוי שלי להרוויח בשוק ההון?"

ואמנם, רוב המחקרים בכלכלה התנהגותית מאוחדים כיום בדעה כי בני האדם אינם יצורים רציונליים, בטח לא בהשקעות. קיבצתי כאן כמה טעויות השקעה נפוצות, מתוך הנחה שאם נכיר אותן, אולי נגדיל את סיכויינו להימנע מהן.

1. חוסר היכרות עם הסביבה הכלכלית 

לשוקי ההון אמנם יש תדמית של סביבה דינמית ולא צפויה, אך ההיסטוריה מראה שיש בהם מחזוריות עסקית של שנות גאות, לצד משברים כלכליים. חשוב להיות מודעים איפה אנחנו נמצאים על הסקאלה ומה המאפיינים של הסביבה הכלכלית הנוכחית, כדי להימנע מטעויות השקעה.

אחד הפרמטרים הכלכליים שחשוב לשים לב אליהם בכל שלב הוא גובה הריבית, הנקבע לרוב על-ידי הבנק המרכזי (בארץ, בנק ישראל). מספיק להתבונן בשינויים שחלו בשיעור הריבית ב-20 השנים האחרונות, כדי להבין את ההבדלים המהותיים בין הסביבות הכלכליות ששררו כאן.

הריבית במשק מסמלת למעשה את מחיר הכסף באותו זמן, כיוון שהיא קובעת מה גובה התגמול שנקבל או נשלם אם וכאשר נרצה להפקיד או ללוות כסף. ככל שהריבית יותר גבוהה, כך התשואה שניתן לקבל באפיקים סולידיים כגון פיקדונות ואג"ח ממשלתי תהיה גבוהה יותר, מה שמשפיע על התמחור של אפיקים אחרים כגון אג"ח קונצרני ומניות ועל רצון הציבור להסתכן בהשקעה.

בשנים האחרונות אנחנו חיים בסביבה של ריביות נמוכות. ריבית בנק ישראל, שעומדת כיום על 0.1%, עמדה ב-2007 על כ-4.5% וב-1999 שהתה בגבהים הדלילים של 13.5%.

ניכר שמשקיע שמקווה להשיג כיום תשואה נומינלית שנתית של 3% יצטרך להשקיע אחוז משמעותי מאוד מתיק ההשקעות שלו במניות ובאפיקים פחות סולידיים, בהשוואה למשקיע שביקש להשיג תשואה זהה לפני עשר או 18 שנים. חשוב, אם כן, שלא נהיה שבויים בקונספציה של מה שהיה פעם, כלומר: שנדע להתאים את ניהול הסיכונים לסביבה הכלכלית הנוכחית.

2. בעיה בתיאום ציפיות

חוסר תיאום ציפיות הוא אחד הגורמים הבולטים להחלטות פזיזות בתיק ההשקעות. לפני שמחליטים להיכנס לאפיק השקעות מסוים, חשוב להגדיר לעצמנו מה אנחנו רוצים ולמה אנחנו מצפים, תוך התחשבות באופיינו כמשקיעים ובאהבת הסיכון שלנו.

כך, אם אתם חוסכים לטווח ארוך (לדוגמא, חיסכון לילדים), ייתכן שתחליטו לקחת סיכונים גדולים יותר בהשקעה מאשר משקיע שזקוק לכל כספו בטווח הקצר (כדי לרכוש, לדוגמא, דירה תוך שנה).

אם אתם חושדים שלא תצליחו להתמודד עם הפסדים בטווח קצר ושתמשיכו לבדוק מדי יום ויום את ביצועי תיק ההשקעות – עצרו, לפני שתיפלו! בתרחיש כזה, גדלים הסיכויים שברגע שביצועי התיק ייחלשו, גם אם באופן זמני, תמכרו את כל אחזקותיכם ובכך תקבעו את הפסדיכם.

חשוב לבצע תיאום ציפיות גם בעבודה מול בעל רישיון השקעות, כמו גם מול חבר/קרוב משפחה שמבין בשוק ההון ומשקיע בשבילכם. חשוב להבין משתנים וסיכונים בהשקעה כמו  תנודתיות, נזילות ותשואה – ולהימנע בכך מטעויות ותחושת אכזבה.

לדוגמא, השתדלו להימנע ממפח הנפש שמשקיעים רבים נופלים אליו, לאחר שציפו ממנהל התיק שלהם לבנות תיק סולידי עם תשואה שנתית "צנועה" של 5% בסביבת ריבית של 0.1%... אל תניחו לביישנות, חוסר זמן, חוסר ידע או אמון עיוור באדם קרוב להפיל אתכם.

poll questionאחת לכמה זמן אתם בוחנים את תיק ההשקעות שלכם?

3. השקעה על קרן הצבי

בעידן האינפורמציה, כשכל המידע זמין ונגיש, לרבים מאתנו אין זמן, אנרגיה ו/או יכולת לברור עיקר מטפל. אנשים רבים, רבים מדי, מסתפקים בכותרות או בכמה משפטים מסכמים במקום לרדת לשורש העניין. זה מצב מסוכן, בעיקר בימים שבהם מושגים כמו FAKE NEWS וכותרות קליק-בייט שנועדו ליצור להעלות את כמות הקוראים, שולטים ביד רמה בשיח התקשורתי.

אם, לדוגמא, מישהו מבטיח לכם השקעה בעמלות נמוכות מדי או עם תשואות גבוהות במיוחד, חשוב לקחת בערבון מוגבל את ההצעה ולהבין לעומק את ההבדלים שבגינם מתקבלים ההבדלים הנ"ל.

במציאות שבה באנרים באינטרנט מנסים לשכנע אותנו כמה פשוט לעשות משכורת חודשית במינימום מאמץ וידע ("עשיתי 1,000 דולר  בזמן שאני רואה את הדרבי"), קל ליפול למלכודות דבש. על אחת כמה וכמה מסוכן מצבו של משקיע לא מנוסה, שאינו מבחין בהבדלים בין בית השקעות מפוקח לבין זירות מסחר המציעות מינופים גבוהים וגופים  המאפשרים לך להשקיע "ממש כמו המקצוענים" (ואף מילה על האופציות הבינאריות).

קושי זה רלוונטי גם בכניסה להשקעה בניירות ערך, ללא שום בדיקה או היכרות מקדימה עם השוק, אך ורק על סמך פרסום באינטרנט או כתבה בחדשות. אני לא טוען כי אסור למשקיע לתבל את תיק ההשקעות שלו בחשיפה מוגבלת לאפיקים כגון מטבעות וירטואליים או מניות ביו-פארמה, אבל חשוב להבין כי השקעה של סכומים ניכרים באפיקים אלה, ללא הבנה של המודלים הכלכליים שעומדים בבסיסם, כמוה כהימור לכל דבר ועניין.

בניהול השקעות, גורמים כמו ותק, הון עצמי ומוניטין של הגוף שמנהל את כספינו הינם קריטיים בקבלת החלטות. כך גם סוגיית הפיקוח הרגולטורי על השקעותינו. בשונה משיטוט בסופרמרקט, אם נבחר רק מה שזול, זמין וקל, אנחנו עלולים לשלם ביוקר רב.

4. "נצליח לתזמן את השווקים"

חבר מספר לכם איך עשה סיבוב בהשקעה, איך קנה במחיר נמוך ומכר במחיר גבוה? אל תתפתו להאמין לו. כולנו חכמים בדיעבד, אבל נכון להיום אין בנמצא תוכנה או מומחה שיודעים לתזמן את השווקים באופן קבוע ומוחלט.

מהלכי עליות, לדוגמא, עשויים להיות מהירים מאוד, כך שעד שתראו את הכותרות בחדשות כבר הפסדתם חלק גדול מהעלייה.

תרחיש אחר: כאשר השוק נמצא אחרי שנים של עליות, כשכולם חוששים מבועה ומהתנתקות המחירים בבורסה מהשווי הכלכלי, תמיד עולה השאלה: לצאת? לממש רווחים עכשיו? אלא שההיסטוריה מלמדת, כי בשלבים האחרונים של מהלכי עליות ארוכי טווח התשואות הממוצעות עדיין עשויות להיות גבוהות, כך שמי שממהר לצאת עלול בהחלט להפסיד לא מעט כסף. 

ומה בנוגע לטעויות מסחר? להלן כמה מהנפוצות והמזיקות שבהן:

5. לרדוף אחר מניות

סוחרים שרוצים להיכנס לנייר  שעולה או להיפטר מנייר שיורד, שוכחים לפעמים להביא בחשבון את המומנטום והדינמיקה של ההיצע והביקוש בנייר.

היה לי לקוח שרצה לקנות את מניית על אל, כי ידע שהוצאותיה של החברה עומדות במתאם הפוך למחירי הנפט שצללו באותו זמן. בכל יום במשך שבועיים הוא התקשר והעביר הוראה לקנות את הנייר, אך מעולם לא הסכים לקנות ישירות מהמוכר, אלא תמיד ביקש לעמוד כקונה ראשון.

כחלוף שבועיים וכ-20% תשואה מפוספסים שאלתי אותו האם לא כדאי לו כבר להוסיף עוד כמה שקלים ולקנות את המנייה, אם הוא כל כך מאמין בה, אבל הוא סירב מתוך עקרון. הסיפור שלו תמיד מזכיר לי שאי אפשר להתווכח עם פרינציפים. אם החלטת לפעול בני"ע ואתה מאמין בצעד הזה, עדיף לפעמים להוסיף עוד כמה שקלים מאשר למצוא את עצמך במרדף.

קראו עוד במזגין:

 

 

6. מה שהיה - לא מה שיהיה

החלטת שהגיע הזמן לרענן את תיק ההשקעות, ואתה מתחיל לבדוק מי הקרנות והחברות המנצחות של השנה. טעות! מומלץ לקחת בערבון מוגבל את תוצאות העבר, ולהפנים שמה שהיה הוא לא מה שיהיה.

פחות שכיח לראות קרנות נאמנות שבאופן שיטתי, שנה אחר שנה, מכות את המדד ואת מתחרותיהן. אמפירית, מניות שהשיגו תשואה גבוהה מהממוצע לאורך זמן מחברות אחרות באותו סקטור או מדד, עשויות לרשום תשואת חסר בתקופה העוקבת. זה לא אומר שאין סיפורי הצלחה של מנהלי השקעות גאונים, או חברות שעושות תשואות פנומנליות לאורך זמן, אבל כפי שכל אוהד ספורט יגיד לכם: בסוף, הסטטיסטיקה מתיישרת.

7. לא למכור בהפסד

כמה פעמים שמעתי את המשפט הזה: "אני לא מוכר ני"ע בהפסד". ואכן, הבעיה היא לא ההחלטה, אלא התהליך שהביא אותנו אליה. כי אם המשקיעים שאומרים את המשפט הזה פועלים מתוך רגש, פרינציפ, בושה, או תחושה ש"לא רוצים לצאת פראיירים" - ולא מתוך ניתוח כלכלי רציונלי - אז בטווח ארוך נמצא את עצמנו עם תיק שבו מכרנו את כל ני"ע שאנחנו מורווחים עליהם, בעודנו ממשיכים להחזיק בכל ניירות הערך שאנחנו מופסדים עליהם.

אמנם, ייתכן כי בטווח הארוך כמה ני"ע אכן יחזירו את ההפסד, אך אין זה טריויאלי להניח שזה יקרה עם כולם. מעבר לכך, השאלה האמיתית שצריך לשאול היא זו: "איזו השקעה סביר להניח שתחזיר לי את ההפסד הזה יותר מהר?" לדוגמא, ייתכן כי מניית טבע תעלה חזרה את ה-80% שירדה השנה, אבל האם אין ני"ע אחרים שיכולים לרשום אותן תשואות מהר יותר?

8. לשים את כל הביצים בסל אחד

בדרך כלל, מדובר בהשקעה של סכומים לא פרופורציונליים באפיקים מסוכנים, או ללא פיזור מספק. לדוגמא, אנשים שהשקיעו את מרבית כספם במניית טבע לדוגמא, רק כי היא "מניית העם". הימנעו מכך.

לסיכום

מטרת טור זה אינה למנוע הפסדים - זה בלתי אפשרי. ניסיתי להאיר כאן כמה מהבורות הגדולים שרבים מהמשקיעים נופלים בהם, ולספק כלים לזיהוי טעויות בזמן אמת. מודעות להתנהגות בעייתית וטעויות חשיבה אמורה לסייע לנו מאוד בהתמודדות עם הפסד וניהולו בצורה טובה ונכונה יותר, במטרה למזער אותו.

הכתבה עניינה אתכם? מעוניינים לקבל מידע נוסף על עולם ההשקעות?
הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים בנושא.

אין במידע המופיע במאמר זה כדי להוות ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך. לכן, אין לראות במאמר זה משום המלצה או חוות דעת, והוא אינו בא במקום שיקול דעת עצמאי של המשתמש/קורא.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 6 שנים

    פספסתם את הטעות הגדולה מכולן. להתחתן. זה יגרום לכם להפסיד כסף בכמויות

  • לפני 6 שנים

    רוב האנשים משקיעים על בסיס שיחות עם חברים וגם קצת מחדשות כלכליות. אבל במקום זה עדיף להיתמקד בניתוח טכני

    • לפני 6 שנים

      ניתוח טכני הוא הדרך הבטוחה להפסיד בשוק ההון ע"י ניסיון תזמון השוק ע"י גרף דמיוני חסר אינפורמציה שבו הגרף הולך אחרי דעותיו של המשקיע ולא המשקיע הולך אחרי הגרף .

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: 8 טעויות השקעה שיגרמו לכם לאבד כסף
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.