תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

מדריך לסוחר: פקודות מסחר - איך קונים ניירות במחיר הרצוי ונמנעים ממלכודות?

13/02/2019

פקודות המסחר בבורסה של תל אביב מאפשרות לסוחרים לקבל את המחיר הרצוי להם, להימנע מהפסדים גדולים מדי ולהגן על התיק מפני נפילות במקרה של מפולת לא צפויה, או כשהם לא במעקב אחר התיק. מדריך לסוחר במניות

כיום, כל אחד ואחת יכולים לסחור בבורסה באופן עצמאי. באמצעות מסחר עצמאי ניתן בקלות לקנות ולמכור מניות,  אג"ח, מק"מ וקרנות סל על מדדים שהן בעצם סל שלם של אג"ח או מניות. סוחרים המעוניינים לקנות ולמכור ניירות ערך בבורסה באופן עצמאי צריכים להכיר את פקודות המסחר השונות. כך הם יכולים לשפר את מחירי העסקות שהם מבצעים או להגן על עצמם מפני הפסדים גבוהים מדי. להלן מספר פקודות עיקריות שיכולות לסייע לסוחר במניות דרך מערכת המסחר של מיטב דש טרייד, להתמצא.

הוראות מותנות נועדו להגן על הסוחרים מפני תנודות חריפות מדי בשערי ניירות הערך. כך יכולים הסוחרים להגביל את ההפסד במקרה שהשוק תופס כיוון מהר מדי 

לפני שנפרט את פקודות המסחר, חשוב לדעת שבבורסה בת"א יש כמה שלבי מסחר לאורך היום. לפירוט השלבים המלא לחצו כאן. השלב המרכזי והארוך ביותר נקרא "שלב מסחר רציף". שלב זה מאפשר מפגש ישיר וביצוע עסקאות בין קונים ומוכרים בזמן אמת. לפניו ואחריו קיימים שלבי מסחר שאינם רציפים הנקראים מכרז פתיחה ומכרז הנעילה. שלבים אלו מאפשרים לסוחרים לקנות ולמכור ני"ע כחלק ממכרז ולא בעסקה מידית.

הוראות מסחר במהלך המסחר הרציף (הרגיל)

הוראת לימיט (LMT - Limit)

לימיט הינה פקודה נפוצה המאפשרת להגביל את מחיר הקניה או המכירה (פקודה בהגבלת שער). שימוש בפקודה זו מבטיח שלא נקנה נייר במחיר גבוה ממה שרצינו, או שנמכור במחיר נמוך ממה שרצינו. במקרים מסוימים אף נקבל ביצוע בשער טוב יותר.

נניח למשל שמניה נסחרת במחיר של 21 שקל. קיים סוחר א' שרוצה לקנות אותה, אבל לא מוכן לשלם עליה יותר מ-20 שקל. הוא מעריך שמחירה ירד בטווח הזמן הקרוב והוא רוצה לתפוס אותה כשתגיע לשם. הדרך  לתפוס אותה היא לשלוח פקודת לימיט עם כמות המניות שהוא רוצה לקנות, כשהוא נוקב במחיר קניה מקסימלי של 20 שקל. ברגע שהמניה תרד לרף של 20 שקל או נמוך מכך, הפקודה תתבצע אוטומטית. המחיר שישלם א' יכול להיות 20 שקל או פחות.

שימו לב: יתכן שהפקודה תתבצע בכמה חלקים ובכמה מחירים. יתכן גם שהיא תתבצע רק באופן חלקי או לא תתבצע כלל. זאת משום שפקודת המסחר מורכבת גם ממחיר וגם מכמות מניות.

לדוגמא: יתכן שסוחר א' רוצה לקנות כמות של 1,000 מניות במחיר 20 שקל. כלומר המחיר המקסימלי שהוא מוכן לשלם על כל העסקה הוא 20,000 שקל. הוא מזרים את הפקודה וקובע מתי היא תפוג (האם היא תפוג בסוף אותו יום מסחר, או במועד מאוחר יותר). סוחר ב' מוכן למכור כמות של 1,000 מניות במחיר של 19 שקל. ברגע שב' יזרים את הפקודה, יפגשו שתי הפקודות ותתבצע עסקה.

אם הוראות המסחר ניתנו בשלב המסחר הרציף בבורסה (הסבר בהמשך), מחיר העסקה יקבע לפי הפקודה המוקדמת (שהוזרמה ראשונה). כלומר הראשון שמציע מחיר, יקבל את המחיר שביקש.

רוצים לפתוח חשבון מסחר בחבר בורסה? לחצו כאן

דוגמא נוספת: נניח שב' מוכן למכור רק 500 מניות במחיר לימיט של 19 שקל והוא הזרים את הפקודה אחרון. במקרה כזה תתבצע רק פקודה חלקית. א' יקנה 500 מניות מב' לפי מחיר של 20 שקל למניה. בעמודת הביקוש של סוחר א' תיוותר פקודת קניה בלימיט (עדיין עם מחיר של 20 שקל למניה) אבל יהיו בה רק 500 מניות.

חשוב לציין שהצבת פקודת קניה בלימיט לא מבטיחה שאכן תתבצע עסקה. לא חלקית ולא מלאה. היא רק מבטיחה לסוחר שהוא לא ישלם בקניה מחיר גבוה מזה שהסכים לו תחילה. אותו עיקרון פועל גם בעת מכירת מניה בלימיט. סוחר שרוצה למכור מניות יכול להבטיח לעצמו שהוא לא יקבל מחיר נמוך מדי תמורת מניותיו. אבל הוא לא יכול להיות בטוח שבכלל תהיה עסקה.

הוראת שוק (MKT - Market) 

הוראה במחיר שוק. זוהי הוראה של קניה או מכירה ללא הגבלת מחיר. פקודה כזו תוביל לביצוע כמות היחידות שביקשנו לרכוש, או למכור, באופן מידי ובהתאם למחירים שמוצעים באותו הרגע בשוק. מטרתה להבטיח לסוחר שתתבצע עסקה (בכל מחיר).

פקודת מסחר מסוג מרקט מבטיחה ביצוע ברוב המקרים, אך אינה מבטיחה את המחיר שבו היא תבוצע. את המחירים המוצעים בשוק ניתן לראות ב"ספר הפקודות". בספר הפקודות ניתן לראות את חמשת מחירי הקניה הגבוהים ביותר וחמשת מחירי המכירה הנמוכים ביותר.

שימו לב כי הוראת מרקט מחייבת משנה זהירות: היא עלולה להוביל לעסקות לא רצויות בניירות ערך תנודתיים שמחירם משתנה במהירות וכן בניירות ערך בהם הסחירות נמוכה. זאת מכיוון שבמקרים אלו הפערים בין שכבות המחיר עלולים להיות גדולים. 

לדוגמא: נניח שבמניה A נעשתה עסקה אחרונה במחיר של 15 שקל וזהו מחיר השוק שלה כעת. בספר הפקודות של המניה מופיעות 3 פקודות מכירה. 200 מניות מוצעות במחיר של 15 שקל, 300 מניות במחיר של 18 שקל ו-500 מניות במחיר של 20 שקל. סוחר רוצה לקנות כמות של 1,000 מניות ללא הגבלת מחיר. אם הוא יזרים פקודת מרקט, הוא ירכוש את כל המניות המוצעות (בספר הפקודות) וישלם תמורתן 18,400 שקלים. במקביל הוא יגרום לעלייה חדה של 33% במחיר המניה (מ-15 שקל ל-20 שקל, המחיר בעסקה האחרונה).

poll questionהאם את/ה סוחר/ת בבורסה?

הוראות מסחר במהלך שלבי מכרז הפתיחה ומכרז הנעילה

במהלך השלב הרציף, כדי למנוע הצפה של ספר הפקודות בהוראות סרק בשווי שקלים בודדים, קיים שווי מינימלי לביצוע עסקה בהתאם לסוג נייר הערך או המדד שבו הוא נכלל. כך לדוגמא במניות שנמנות עם מדד ת"א 35 סכום המינימום לביצוע עסקה הוא בד"כ סביב 5,000 שקל. באג"ח מדינה סכום המינימום הוא סביב 30,000 שקל ובאג"ח קונצרני סביב 10,000 שקל. מי שרוצה לסחור בסכומים נמוכים יותר, יוכל לעשות זאת באמצעות פקודות שמשודרות למכרזי הפתיחה והנעילה בלבד.

פקודת לימיט במכרז הפתיחה, LMO - Limit Open

הוראת LMO שונה מהוראת לימיט רגילה משום שהיא תוכל להתבצע רק בשלב הפתיחה. במידה והיא אינה מבוצעת בשלב הפתיחה, היא תבוטל. ההבדל בין LMO לבין פקודת LMT (פקודת לימיט רגילה) הוא שבמידה ופקודת LMT לא קיבלה ביצוע בשלב הפתיחה, היא תמשיך למסחר הרציף וגם למכרז הסגירה עד שתקבל ביצוע או שיסתיים התוקף שלה.  פקודת LMO רלוונטית למכרז הפתיחה בלבד.

פקודת לימיט במכרז הנעילה, LMC - Limit Close

הוראת LMC משודרת למכרז הנעילה. גם בה אין הגבלה על כמות המינימום ובמידה ואין ביצוע בשלב הנעילה, ההוראה תבוטל.

סוחרים יכולים לעשות שימוש בפקודות LMO ו- LMC מכמה סיבות עיקריות: יתכן והם מעוניינים לקנות או למכור מניה בהקדם ולפני השלב הרציף, יתכן שהם רכשו או מכרו מניות במחירים נמוכים, ויתכן והם נתנו פקודת מסחר לקניה או מכירה במהלך השלב הרציף, אך קיבלו ביצוע חלקי בלבד וכעת נותרו בידם מניות מתחת לכמות המינימום.

הוראות מותנות – מבוצעות בהתקיים תנאי מוקדם

הוראות מותנות נועדו להגן על הסוחרים מפני תנודות חריפות מדי בשערי ניירות הערך. כך יכולים הסוחרים להגביל את הפסדיהם במקרה שהשוק תופס כיוון מהר מדי והם חוששים שלא יספיקו להגיב בזמן. הוראות אלו נקראות גם בשם "הוראות טריגר". הן ממתינות במחשבי המסחר ומשודרות רק בהתקיים התנאי שהוגדר בהן מראש (הפעלת ה"טריגר").

קיימים שני סוגי טריגר

טריגר תחתון – טריגר בשער נמוך משער המניה בעת מתן ההוראה. על מנת שהטריגר יופעל המניה צריכה לרדת.

טריגר עליון – טריגר בשער גבוה משער המניה בעת מתן ההוראה. על מנת שהטריגר יופעל המניה צריכה לעלות.

טעות בסוג הטריגר תוביל לשידור ההוראה באופן מידי.

קראו עוד במגזין:

 

 

פקודת סטופ לוס (Stop Loss), להגנה מפני הפסד גבוה מדי (טריגר תחתון)

הוראה מותנית המוזרמת לשוק רק כאשר המחיר של הנייר מגיע למחיר הטריגר שנקבע מראש. בהגעה למחיר שנקבע, תשודר הוראה למכירת היחידות במחיר שוק (Market).

לדוגמא, סוחר רכש מניה ב-10 שקלים. הוא מעוניין להחזיק בה וחושב שמחירה יעלה. הוא כמובן לא עוקב אחר השוק כל הזמן ולכן חושש שמחירה ירד משמעותית בלי שהוא יוכל לשים לב. הוא יכול לקבוע תנאי – שהוא לא מוכן להיות חשוף למשל להפסד של יותר מ-20%.

אז מה הוא עושה? הוא יכול להזרים פקודת סטופ-לוס ("עצור הפסד") ולקבוע שהטריגר יופעל ברגע שמחיר המניה יגיע ל-8 שקלים. באיזה מחיר יימכר הנייר בפועל? במחיר הראשון שיהיה בשוק (בדומה לפקודת Market). אם נפח המסחר במניה גבוה, סביר שהיא תימכר במחיר שקרוב ל-8 שקלים. אם נפח המסחר נמוך, יתכן שהעסקה תתבצע במחיר רחוק יותר, כמו למשל 7 שקלים. הדרך להימנע ממכירה כפויה שכזו, עוברת דרך הפקודה הבאה: Stop Limit.

פקודת סטופ לימיט Stop Limit (טריגר תחתון)

פקודה זו דומה לפקודת סטופ-לוס רגילה, צריך להזין בה שני מחירים: הראשון הוא מחיר הטריגר והשני מחיר הלימיט לביצוע העסקה. כשהטריגר מופעל, מוזרמת לשוק הוראה לביצוע במחיר שהוגדר מראש.

אם נחזור לדוגמא הקודמת, אז נניח שהטריגר הופעל ב-8 שקלים, ומחיר הלימיט שנקבע הוא 7.5 שקלים. אם מחיר המניה ירד ממחיר של 8 שקלים בחדות, אז אמנם תוזרם לשוק הוראת המכירה במחיר של 7.5 שקלים, אבל אז יתכן שהפקודה לא תתבצע.

פקודת "קנה מעל" Buy Above (טריגר עליון)

פקודה זו תכליתה לקנות נייר ערך רק כאשר הוא מגיע למחיר מסוים, כלומר מעל למחיר הנוכחי. זו בעצם תמונת הראי להוראת סטופ-לימיט, רק שכעת היא משמשת לקניה (ולא למכירה). 

להוראה זו שני שימושים עיקריים: הראשון הוא הגנה מפני הפסדים למי שמבצע מסחר בחסר ("שורט") ורוצה להגן על עצמו מפני עליה חדה מדי במחיר נייר הערך. השימוש השני מיועד למי שמבצע ניתוח טכני ומצפה שמחיר הנייר יתפוס תאוצה ויעלה ברגע שיחצה מחיר מסוים (חציית "נקודת פריצה").

פקודת "לקיחת רווח" Take Profit (טריגר עליון)

הוראה דומה למכירה בהגבלת שער רגילה (הוראת מכירה בלימיט), עם הבדל אחד - בגלל שימוש במנגנון הטריגר, ההוראה לא תישלח לשוק ולא תופיע בספר הפקודות. היא תחכה שם עד שיופעל הטריגר ורק אז תירשם בספר הפקודות. כדי להזרים הוראה כזו, יש להגדיר שני שערים: 1. מחיר טריגר להפעלת הפקודה 2. מחיר הלימיט.

שימוש בפקודה זו מיועד למי שרוצה לממש את הניירות שהוא מחזיק, לאחר שהגיעו למחיר יעד שהוא קבע. אם הוא למשל רכש מניה במחיר 10 ₪ ורוצה להחזיק בה ולהרוויח 20%, אז הוא יממש יקבע את הטריגר למחיר של 12 ₪ ובהתאם גם את מחיר הלימיט.

אני רוצה לפתוח חשבון מסחר עצמאי >

פקודות מיוחדות נוספות

פקודת (IOC (Immediate Or Cancel

פקודת "שער" לביצוע מידי, אף אם חלקי בלבד. בהוראה זו, יש להקפיד לשים לב האם המחיר תואם את ההיצע/ביקוש בשוק כרגע. הפקודה תשודר לשוק במחיר הלימיט שקבענו. במידה ואין ביצוע מידי, ההוראה תבוטל מיד. במקרה של ביצוע חלקי, החלק של ההוראה שלא בוצע, יבוטל מיד.

פקודת (FOK (Fill Or Kill

בדומה להוראתIOC , זוהי פקודת "שער" לביצוע מלא ומידי בלבד (ולא חלקי). היא אפשרית הן בקניה והן במכירה. כאשר נותנים הוראות כאלו יש להקפיד לשים לב האם המחיר והכמות תואמים את ההיצע/ביקוש שמופיעים בספר הפקודות. במידה והפקודה לא מתבצעת במלואה, היא תבוטל מידית. היא אינה נרשמת ואינה ממתינה בספר הפקודות לפקודה נגדית.

פקודת קרחון (Iceberg)

פקודת "קרחון" הינה פקודת מסחר בכמות גדולה ובשער נתון. הסוחר מבקש עם זאת שהפקודה תשוחרר לביצוע בחלקים (בדומה לקרחון שנמס לו לאיטו) על מנת שלא תשפיע על מחיר הנייר בשוק. הפקודה הינה פקודת LMT  המאופיינת ע"י ביצוע ICE וכוללת שלוש כמויות:

1.      כמות כוללת - סך כל היחידות שרוצים לקנות או למכור בהוראה.

2.      כמות גלויה ראשונית - מספר היחידות שישלחו מידית לשוק עם שליחת ההוראה.

3.      כמות לשחרור נוסף - מספר היחידות הנוספות שישלחו לשוק לאחר ביצוע של הכמות הראשונית.

כך פועלת ההוראה: 

עם קבלת פקודת ה- Iceberg, תשוחרר לביצוע הכמות הגלויה הראשונית, בספר הפקודות תוצג רק הכמות הגלויה מסך כל הכמות בפקודה. רק לאחר שהכמות הראשונית בוצעה במלואה, תשוחרר לביצוע כמות נוספת בגובה הכמות שרשומה בשדה "כמות לשחרור נוסף". כך הלאה עד להשלמת הכמות הכוללת.

עכשיו, כשאתם מכירים את כל פקודות המסחר שלנו, אנחנו מקווים שתוכלו להיעזר בידע הזה ולשפר את רמת המסחר שלכם בבורסה. שיהיה לכם מסחר מוצלח.

רוצים לפתוח חשבון מסחר עצמאי? לחצו כאן >>

סכום מינימאלי לפתיחת חשבון במיטב דש טרייד: 30,000 ₪. האמור אינו מהווה ייעוץ / שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 4 שנים

    מידב דש אכזבה אותי לא רק שלא הרווחתי לאחרונה ירידה של כ10% נפילה מהקרן כ8% מאכזב.

  • לפני 5 שנים

    מה הם זמני הפתיחה והסגירה בדיוק ומה קורה בהם לא כתבתם. האם המחיר בפתיחה הוא המחיר שהיה בנעילה ? כלומר האם בבורסה המסחר ממשיך בדיוק מאיפה שעצר בשער לילה- אם כך,וזה אכן נכון אני מסיקה שאוכל לתת הוראה בשעה יעודה בבוקר לקניה בשער שהיה לאחר נעילה ( שראיתי בלילה)?!

    • לפני 5 שנים

      שער הנעילה של נייר ערך ביום העסקים הקודם נחשב שער הבסיס של ני"ע ביום העסקים הבא אך אין זה אומר שהמסחר בו יפתח באותו שער. הבדלים אלו במחירים יכולים לנבוע זה בגלל הבדלים בהיקפי ההיצע וביקוש בנייר ערך מסוים או בגין העובדה שמרגע סיום המסחר ועד פתיחתו ביום העסקים הבא התפרסם מידע מהותי שעלול להשפיע על כדאיות ההשקעה בבורסה בכלל או באותו נייר ערך בפרט .זמני הפתיחה והנעילה של המסחר משתנים בהתאם לנכס וניתן לראות פרוט מלא באתר של הבורסה בת"א.

  • לפני 5 שנים

    מה עמלות המינימום אצלכם?

    • לפני 5 שנים

      שלום סמיר, עמלת המינימום משתנה בין נכס לנכס ותלויה בהיקף הפעילות הכולל בחשבון. אתה מוזמן ליצור איתנו קשר לקבלת פרטים נוספים בטלפון : 03-7903555

  • לפני 5 שנים

    האם במקרים שלא מתבצעת הוראת המסחר אתם עדיין גובים עמלת פעולה?

    • לפני 5 שנים

      היי טל, התשובה היא לא, אנחנו לא גובים עמלת אי ביצוע/ביטול עסקה. אתה מוזמן ליצור איתנו קשר לקבלת פרטים נוספים בטלפון
      : 03-7903555

  • לפני 5 שנים

    האם אתם מאפשרים מינוף במסחר במניות חו"ל?

    • לפני 5 שנים

      אכן כן

  • לפני 5 שנים

    האם אפשר לסחור דרככם גם בבורסות זרות? לונדון למשל?

    • לפני 5 שנים

      שלום רזיאל, עמלות המסחר משתנות בהתאם לעלויות בבורסות השונות והיקפי המסחר של כל לקוח. אתה מוזמן ליצור איתנו קשר לקבלת פרטים נוספים בטלפון : 03-7903555

    • לפני 5 שנים

      מה העמלות המקובלות?

    • לפני 5 שנים

      אכן כן

  • לפני 5 שנים

    אני מופסד מה עוששים

    • לפני 5 שנים

      זיכמך (אם אתה קורא את זה בכלל), עדיף שנבער כמוך לא יסחור בבורסה כשהוא שואל באתר של חברת השקעות מה עושים כשהוא מופסד.
      שים כסף בקופת גמל להשקעה על מדד כלשהוא ותברח משוק ההון ומהר או שתלמד איך שוחים בו מבלי לטבוע.

    • לפני 5 שנים

      חשוב שתבין מה המקור להפסד אולי זה עלויות שלא לקחת בחשבון, בחירת נכסים לא מתאימה או פשוט חוסר ידע. אצלנו במיטב דש טרייד ניתן לסחור באופן עצמאי וללקוחות בעלי שווי תיק מתאים ניתן אף לקבל ליווי פיננסי על ידי בעל רישיון.

    • לפני 5 שנים

      תן למישהו לנהל לך את הכסף

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: מדריך לסוחר: פקודות מסחר - איך קונים ניירות במחיר הרצוי ונמנעים ממלכודות?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.