תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

"חוסר איזון בחברה מוביל תמיד לפגיעה בתוצאותיה העסקיות, לפעמים אף לחיסולה"

19/03/2018

צבי סטפק, מבעלי מיטב דש, בשיחה על הדומה והשונה במשברים שחוו בזק וטבע * מה יכול להיות הרסני כל כך ב"ניהול מניה" ומהו המפתח להצלחה בניהול חברות

"אם מנהל חברה לא מצליח להשיג איזון עדין בין האינטרסים של בעלי העניין השונים, החברה, עובדיה ומשקיעיה ישלמו את המחיר בטווח הארוך". כך אומר צבי סטפק - מבעלי מיטב דש, בשיחה על הסכנה של חוסר איזון בפירמות עסקיות דרך התבוננות במשברים שחוו טבע ובזק.

"חוסר איזון יכול להיות, למשל, בין מנכ"ל דומיננטי לדירקטוריון חלש שהולך אחריו בעיניים עצומות"

בתשובה לשאלה איך יכול חוסר איזון להשפיע על חברות, אומר סטפק: "איזון הוא מרכיב חשוב מאוד בחיים האנושיים והאישיים שלנו, לדוגמא איזון בין חיי המשפחה לבין העבודה. זה חשוב גם ברמת הפירמה העסקית: כשנוצר חוסר איזון, נוצר כשל והכשל הזה מוביל הרבה פעמים לפגיעה בתוצאות העסקיות של החברה, או לפעמים פשוט לחיסולה".

סטפק: "חוסר איזון יכול להיות, למשל, בין מנכ"ל דומיננטי לדירקטוריון חלש שהולך אחריו בעיניים עצומות. חוסר איזון יכול גם להיווצר מזה שבעל השליטה מחזיק בחברה באחוז מאוד נמוך, אבל החברה הופכת בשבילו למקור להחזר הלוואות, כיוון שהוא נכנס לסיטואציה של מינוף גדול והוא לחוץ להחזיר הלוואות".

כולנו מכירים את הצד החיובי של המינוף. מהו הצד השלילי?

"ניתן לראות את הצד השלילי בשתי דוגמאות מאוד אקטואליות – בזק וטבע. בבזק נוצר חוסר איזון ברגע ששאול אלוביץ' רכש את השליטה ולקח הלוואות אדירות מהבנקים. הלוואות צריך להחזיר, אז אלוביץ' ביצע שורה של עסקאות בעלי עניין, בין חברות פרטיות שלו לבין בזק. העסקאות היו לרעת בזק, ששם רוב המשקיעים זה לא הוא אלא הציבור – ולטובת החברות של אלוביץ', שבהן הוא בעל בית ב-100%. דירקטוריון בזק הלך אחרי אלוביץ' בעיניים עצומות – שוב, חוסר איזון, ואישר את כל העסקאות האלו.

"טבע היא מקרה נוסף. שם לא מדובר במינוף של בעל השליטה, אלא במינוף של החברה עצמה, שעשתה עסקה של 40 מיליארד דולר. טבע מינפה את עצמה לדעת, מתוך רצון לרצות את המשקיעים. זה קרה בהובלת מנכ"ל דומיננטי וכריזמטי, ארז ויגודמן, שבא עם הרבה קבלות על הצלחות וגרר אחריו את הדירקטוריון, שלא הביע התנגדות למהלך. כולנו מכירים את התוצאות לגבי אלוביץ' ובזק, טבע, ויגודמן ועובדי טבע. כולנו חווינו אותן".

קראו עוד במגזין:

 

 

מה ההבדל בין ניהול חברה ל"ניהול מניה"?

"ניהול חברה זה מושג ברור וידוע. ניהול מניה זה מצב שבו המנכ"ל, בעיקר המנכ"ל, מנסה כל הזמן להיענות לציפיות של המשקיעים, אבל עושה את זה בצורה מוגזמת ובמקרים רבים מזניח את הטווח הארוך, כדי להראות תוצאות בטווח הקצר, רווחיות בטווח הקצר. זה מה שמנכ"לים רבים, בעיקר בוול סטריט, מנסים לעשות".

"צריך גם להדגיש שהרבה פעמים הבונוסים של המנכ"לים נגזרים מההישגים לטווח קצר, כך שיש להם מוטיבציה להציג רווחיות טובה לטווח קצר. ברגע שאתה כמנכ"ל ממקד את מאמציך כל הזמן במחיר המניה ומנסה לגרום להעלאת המחיר, כי זה ייתן לך בונוס, כי יש לך אופציות – החברה והמשקיעים ישלמו את המחיר בטווח הארוך. הדוגמא הכי טובה לזה היא מה שקרה בטבע".

אז מה המפתח להצלחה בניהול חברה?

"מנהל חברה צריך להיות קודם כל מנהיג, עם תכונות מתאימות של מנהיג. זה אומר ידע לנהל, התמצאות בתחום שבו החברה פועלת כמובן, יושרה אישית ובעיקר – יכולת לאזן בין האינטרסים של בעלי העניין השונים בפירמה. לא רק להתחשב באינטרסים של בעל השליטה שעומד מאחורי הגב של המנכ"ל ומנסה לנתב אותו לכיוון שלו, אלא להתחשב גם במחזיקי העניין מהציבור הרחב, העובדים, הלקוחות, הספקים, הנושים, הקהילה והסביבה היותר רחבה. מי שלא יודע לעשות את מלאכת האיזון העדינה הזו, ולא שזה פשוט, משלם בסוף מחיר. לדוגמא, במקרה של בזק שבה בעל השליטה החזיק יחסית אחוז קטן מהמניות, אבל נהנה מהשקעתו בחברה באופן לא פרופורציונלי יחסית למשקיעי העניין האחרים".

רוצים לקרוא עוד בנושא? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

האמור אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. 

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 5 שנים

    הסיפור של בזק מסובך עוד יותר מכיוון שהאלוביצ'ים גם ניסו לקבל טובות הנאה מביבי והפעילו לחץ לשנות את הסיקור התקשורתי שלו

  • לפני 6 שנים

    סטפק הזה תותחחח

  • לפני 6 שנים

    ויגודמן יזכר לדיראון עולם......

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: "חוסר איזון בחברה מוביל תמיד לפגיעה בתוצאותיה העסקיות, לפעמים אף לחיסולה"
AIzaSyD5yByn8adz7SoeqOPuwLdcBD8g_mkP5ww
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.