תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

מתקרבים לגיל 60? אל תחמיצו את ההטבות בתיקון 190

מדורים:
09/08/2020

מה היתרונות של תיקון 190 לפקודת מס הכנסה. למי הוא מתאים במיוחד – ולמי פחות. מהם חסרונותיו כמוצר חיסכון. ולמה ההשקעה בו עדיפה בסביבת אינפלציה נמוכה?

מתקרבים לגיל 60?  יש לכם הורים בגיל הזה? אם כן, אתם חייבים להכיר את אחד המוצרים המעניינים ביותר בעולמות החיסכון הפיננסי והפנסיוני – תיקון 190.

בתיקון 190 יש דחיית אירוע מס במעבר בין מסלולי ההשקעה, מה שמאפשר גמישות רבה ואפשרות להמשיך וליהנות מרווחי הריבית דריבית שהולכים ונצברים לסכומים משמעותיים מדי שנה 

ראשיתו של תיקון 190 בשנת 2012, ביוזמה ראויה ונכונה של המדינה. המדינה ביקשה לעודד אנשים שחסכו כסף אך ייתכן שלא השכילו לחסוך מספיק כסף דרך מוצרים פנסיונים, לסדר לעצמם משיכת קצבה פנסיונית שתאפשר לכלכל אותם לאורך שנות הפרישה ההולכות ומתארכות. כל זאת, לצד גמישות של אפשרות למשיכת הכסף בסכום הוני חד פעמי – ושורה של הטבות ויתרונות שנפרט מיד.

למי זה מתאים? לאנשים בני 60 ומעלה, שנהנים מקצבה חודשית מינימלית בסכום של כ-4,525 שקלים (נכון ל 2020). אם אין לכם קצבה מינימלית זו, לא תוכלו ליהנות מהטבות המס הכלולות בתיקון 190. מעבר לכך, הכספים שמופקדים למוצר לא נזילים עד גיל 60 ולכן אדם בן 50 שרוצה לשמור על אפשרות למשוך את הכסף לפני גיל 60 – המוצר זה פחות רלבנטי אליו.

לפרטים נוספים על תיקון 190, לחצו כאן>>

לעומת זאת, מבחינת מי שמחפש מוצר לטווח השקעה ארוך או לחלופין מתקרב לגיל 60 - תיקון 190 בהחלט יכול להתאים לו. מהם אם כן היתרונות של המוצר הזה?

1. גמישות והטבות מס: החל מגיל 60, כאמור בהנחה שאתם מקבלים קצבה מינימלית, תוכלו למשוך את כספי החיסכון כקצבה חודשית פטורה ממס, או במשיכה חד פעמית בתשלום מס מופחת של 15% על הרווח הנומינלי, לעומת תשלום מס של 25% בכל אפיק חסכון אחר.

אם לדוגמא הכסף הופקד בגיל 50 וצבר במשך עשור תשואה נאה, משיכתו כקצבה חודשית דרך קרן פנסיה או ביטוח מנהלים תביא לתשלום קצבה חודשית פטורה ממס עד סוף חיי המבוטח. יש לציין כי הסכום שנחסך בקופת הגמל יחולק במקדם שמחושב בין היתר על בסיס תוחלת החיים הצפויה הממוצעת ועל בסיסה תחושב הקצבה החודשית, גם שבפועל הקצבה תשולם עד יומו האחרון של החוסך (כולל אפשרות של הורשה לשארים, כפי שיפורט בהמשך).  

ההטבה של תשלום המס המופחת כדאית במיוחד בסביבת אינפלציה נמוכה – וזה בדיוק המצב במשק הישראלי בעשור האחרון. מיסוי הרווחים שהפיק המוצר בעת משיכה של הסכום כהוני יהיה נמוך בכ-10% בהשוואה למכשירי השקעה אחרים בשוק ההון. חוסך שימשוך את הסכום דרך תיקון 190 ישלם על רווחי הון של 100 אלף שקלים רק 15,000 שקלים מס, לעומת משקיעים במוצרים אחרים שישלמו לרוב על אותו רווח, מס של 25,000 שקלים.

2. דמי ניהול נמוכים יחסית: גם כאן יש יתרון לתיקון 190 בהשוואה למוצרים פיננסים מתחרים כמו קרנות נאמנות, תיקים מנוהלים, קרנות גידור, פוליסות חיסכון ועוד. על סכומים גדולים ניתן להשיג דמי ניהול נמוכים מאד בחלק מהגופים שנעים בין 0.3%-0.8% מהסכום המנוהל, בהשוואה ל-0.8%-1.2% במוצרים אחרים וכן עלויות נלוות כמו עמלות קנייה ומכירה, דמי משמרת ועוד. בהשקעה בקרנות השקעה יש גם מרכיב של חלוקה ברווח שנוצר עם מנהלי הקרן, בהיקף של כ-20%. שימו לב: ככל שתפקידו סכום כסף גבוה יותר בתיקון 190, כך תגבר יכולת המיקוח שלכם על דמי הניהול.

poll questionבהנחה שתהיה לך קצבת פנסיה מינימלית ומעלה, האם תשקול השקעה דרך תיקון 190 עם הגיעך לגיל 60?

3. דחיית אירוע מס וצבירת רווחי ריבית דה ריבית: להבדיל מהשקעה בקרן נאמנות שמכירה שלה כרוכה בתשלום של מס רווח ההון בשל אירוע מס, בתיקון 190 יש דחיית אירוע מס במעבר בין מסלולי ההשקעה, מה שמאפשר גמישות רבה וכן אפשרות להמשיך וליהנות מרווחי הריבית דריבית שהולכים ונצברים לסכומים משמעותיים מדי שנה בשנה.

4. ניהול השקעות איכותי, מגוון מסלולי השקעה ופיזור: המגוון הרחב של מסלולי ההשקעה והאפשרות לעבור ביניהם במהירות וללא עלות מאפשרים כאמור גמישות קריטית לחוסכים בגוף הגמל, שמושקע בשוק ההון. החוסכים יכולים "לדלג" בין המסלול הכללי למסלולים מנייתיים או מסלולים סולידיים, בהתאם לצרכיהם, מטרותיהם וכמובן המצב בשוק. לדוגמא, החוסכים יכולים להחליט להגדיל חשיפה לשוק המניות לאחר נפילות בשווקים, או להקטין חשיפה לקראת אפשרות של משיכת הכספים. באפשרותם גם לעזוב את הגוף המנהל ולעבור למתחרה, אם הם אינם מרוצים מהאופן שבו כספם מנוהל  - שוב, ללא אירוע מס.

לקוחות החוסכים דרך תיקון 190 מקבלים ניהול השקעות מקצועי ממנהלי החיסכון הפנסיוני של הציבור, ונכנסים לתוך תיק גדול שנהנה מתמיכה של מחלקות מחקר ואנליזה, אפשרות להשקעה בנכסים לא סחירים כמו נדל"ן ועסקאות השקעה פרטיות וכן חשיפה למגוון שווקים בעולם.

השקעה בתיקון 190 אינה חלופה לחיסכון בפיקדון סולידי בבנק. היא מאפשרת לחוסך להיחשף להשקעות מפוזרות בארץ ובעולם, הן בשוק ההון הסחיר והן במוצרים אלטרנטיביים שנושאים פוטנציאל תשואה גבוה יותר, אך גם טומנים בחובם סיכון. ניתן, כאמור, לקבוע את דרגת הסיכון על ידי בחירה במסלול השקעה מתאים.

5. לקיחת הלוואות מול החיסכון: מאחר שהכסף שהופקד במסגרת תיקון 190 נחשב נזיל לחוסכים שחצו את גיל 60, ניתן לקבל עליו הלוואה. ככלל, הלוואה זו ניתנת בתנאים טובים בהרבה מתנאי ההלוואות הניתנות על ידי הבנקים והגופים החוץ הבנקאיים.

6. אפשרות הורשה: אחד היתרונות הבולטים של תיקון 190 נוגע להורשת הכסף למוטבים. קופת הגמל מאפשרת ללקוח למנות יורשים לכסף ואלו יעברו אליהם במקרה מוות ללא צורך בהצגת צו ירושה או צוואה. אם החוסך ימות, חלילה, לפני גיל 75, המוטבים שלו יוכלו לקבל את הכסף שנצבר בפטור ממס רווחי הון. אם החוסך ימות לאחר גיל 75, מוטביו יוכלו למשוך את הכסף בתשלום מס מופחת של 15%.

קראו עוד במגזין:

 

 

לתיקון 190, יש גם כמה חסרונות:

1. ניתן למשוך את הכסף רק לאחר גיל 60: אם אתם בני 45-50 ולא בטוחים ביכולתכם לסגור את הכסף לתקופה ארוכה, כדאי שתחשבו פעמיים לפני שאתם נכנסים לתיקון 190.

2. אי ודאות בנוגע לאינפלציה: תשלום המס בתיקון 190 הינו "מופחת" בהינתן תנאי שוק קיימים. כיום, מס רווחי הון על כל השקעה אחרת בשוק ההון עומד על 25% מהרווחים הריאליים, קרי: מנוטרל אינפלציה. עם זאת, ככל שהאינפלציה תרים את ראשה ותתפרץ, 15% מהרווח הנומינלי משמעו מיסוי שעלול להיות גבוה ממיסוי רווחים ריאליים שלגביהם מנכים את השפעת האינפלציה. אנחנו נמצאים אמנם בתקופה של יותר מעשור עם ריבית אפסית ואינפלציה נמוכה, אך אין שום ערובה שכך זה יימשך גם בעשורים הבאים. בינתיים, לפחות, מדובר בפער של כ-10% במיסוי למול השקעות אחרות בשוק ההון.

3. חייבים קצבת פנסיה מינימלית: עברתם את גיל 60 ואין לכם קצבה מינימלית?  משיכת הכספים מהחיסכון במסגרת 190 תחשב במצב זה כמשיכה שלא כדין ותחויב  במס של 35%.

4. סכום "מרותק" בסך כ-35 אלף שקל בכל הפקדה: תיקון 190 נועד כאמור לעודד קצבת הכנסה ראויה לפנסיונרים. לכן נקבע כי סכום של כ-35 אלף שקלים בקירוב מהסכום שהופקד יוכל להימשך על ידי החוסך רק בהצגת אישור ממס הכנסה, שמוכיח כי החוסך לא קיבל בגינו הטבת מס במועד ההפקדה. קצת מסורבל ולא נוח? אכן כך. בשורה התחתונה, עם זאת, תיקון 190 הוא מוצר חיסכון שבהחלט שווה בדיקה, בעיקר לחוסכים שמתקרבים לגיל 60 או כבר עברו אותו.

להצטרפות לתכנית תיקון 190, לחצו כאן>>

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ / שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. 

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 3 שנים

    מצוין, השארתי פרטים. נא לחזור אלי מיד לאחר החג

  • לפני 3 שנים

    השארתי פרטים וחזר אלי דניאל. אני מעוניין שהוא יחזור אלי שוב בבקשה

  • לפני 3 שנים

    האם בתיקון 190 הסכום ״המרותק״ של כ 35 אלף ש״ח יעבור ללא בעיה ליורשים בפטור ממס?

  • לפני 3 שנים

    מעוניין להעביר אליכם את הפנסיה. נא להפנות אותי למקום המתאים

  • לפני 3 שנים

    כמה עליי לצבור כדי להגיע בפנסיה לקצבה המינימלית?

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: מתקרבים לגיל 60? אל תחמיצו את ההטבות בתיקון 190
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.