תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

"כדאי לגוון את התיק בהשקעות מחוץ לשוק ההון ובנכסים לא סחירים"

23/12/2019

צבי סטפק, מבעלי מיטב דש: "אנשים שקונים אג"ח בתשואה שלילית אומרים לעצמם שהם מעדיפים להפסיד מעט מאשר להפסיד הרבה. אנחנו נמצאים בעולם חדש שלא היכרנו וצריכים ללמוד להתמודד". צפו בראיון הוידיאו

לפתיחת תיק השקעות, לחצו כאן

צבי סטפק - מבעלי מיטב דש, מדבר בראיון על השלכות המצב שקיים כיום בשווקים, מצב בו אגרות חוב ממשלתיות נסחרות בתשואה שלילית לפדיון, ומסביר מהו הפתרון למצב.

"הגורם העיקרי להיווצרות תשואה שלילית באג"ח ממשלתיות זה הריבית שהבנק המרכזי קובע. אם הריבית שלילית, זה מקרין על כל עקום התשואה של אגרות החוב הממשלתיות"

איך ייתכן שאנשים קונים אג"ח עם תשואה שלילית?

"תשואה שלילית זו תופעה חדשה, של השנתיים-שלוש שנים האחרונות. היא לא קיימת עדיין בכל השווקים. בישראל עדיין התשואה הנומינלית חיובית וכך גם בארה"ב, אבל בגרמניה היא שלילית. הריבית בגרמניה ובגוש היורו בכלל שלילית וזה מקרין על התשואות שאגרות החוב מעניקות. הגורם העיקרי להיווצרות תשואה שלילית באג"ח ממשלתיות זה הריבית שהבנק המרכזי קובע. אם הריבית שלילית, זה מקרין על כל עקום התשואה של אגרות החוב הממשלתיות".

"אגב, יש כבר כמה מקרים שגם חברות מאוד גדולות, שנחשבות מבוססות - גם הן נסחרות בתשואה שלילית. אתה יכול להגיד שזה לא הגיוני, אבל זו המציאות בחלק מהמדינות וצריך להבין את זה. עכשיו, איך זה מסתדר עם ההיגיון בכל זאת? איך אפשר להסביר את זה בכל זאת? מעבר לכך שהריבית שקובע הבנק המרכזי משפיעה על השער?"

"קודם כל, יש גופי פנסיה שחייבים להשקיע באגרות חוב לטווחים בינוניים-ארוכים. יש להם חובה רגולטורית. זה יכול להיות גופי פנסיה, זה יכול להיות חברות ביטוח. אין להם ברירה. זו סיבה אחת שקונים אג"ח עם תשואה שלילית". "סיבה שנייה: יש אנשים שאומרים 'אוקיי, אפסיד מעט באגרות חוב ממשלתיות כי לא אקבל תשואה חיובית, לא נומינלית ובוודאי לא ריאלית. כי בכל זאת יש קצת אינפלציה, לא גבוהה אבל אינפלציה. אני אפסיד מעט, אבל זה עדיף לי מאשר להפסיד הרבה. עדיף לי מאשר להשקיע במניות ומחר המניות האלו, אחרי שעלו כמעט עשר שנים ברציפות, יירדו לי ב-30%".

"אפשר למצוא לזה כל מיני הסברים. להגיד לך שהמצב הזה הגיוני? הוא לא הגיוני. אנחנו נמצאים בעולם שלא היכרנו וצריך לדעת להתמודד עם העולם החדש הזה, כל זמן שהוא ממשיך. ולא נראה שמחר בבוקר זה יעבור".

האם ייתכן שהמחיר ימשיך בכל זאת לעלות? 

"כן, בהחלט. למרות האבסורד שאני מציין בסיטואציה הנוכחית, המחיר יכול להמשיך לעלות. אם אתה קונה איגרת חוב ממשלתית בתשואה שלילית, התשואה השלילית יכולה גם להעמיק, להיות עוד יותר שלילית. כשאתה קונה אג"ח לעשר שנים עם תשואה שלילית של מינוס 0.3%, אתה יודע שאתה הולך להפסיד, אבל אומר לעצמך: 'לא בטוח שאפסיד בכלל. יכול להיות שיימצא הפראייר הבא שימשיך לקנות, ואחרים יקנו, ואיגרת החוב תעלה ב-4% והתשואה השלילית תהיה בסביבות המינוס 0.7% ואז אני אמכור. אני לא אחכה עשר שנים לפדיון, ואני יכול גם להרוויח".

"אז כן, זה יכול להיות. מה עוד שאם הבנק המרכזי יחליט שהריבית השלילית לא מספיק מתאימה וירצה להמריץ את הפעילות בשווקים, אז הוא יעשה עוד מהלכים וילחץ שהריבית השלילית תהיה עוד יותר נמוכה. הוא יזרים כספים לשווקים וזה ילחץ על המחירים של אגרות החוב כלפי מעלה, למרות שכבר כיום המחירים של האג"חים ממש בשמים".

קראו עוד במגזין:

 

 

אז מה עדיף, לשים את הכסף בבנק או בכספת?

"אם אתה שם את הכסף בכספת, זה גם כרוך בעלויות. אמנם, אתה מקבל פחות או יותר את אותו סכום ששמת, אלא שבבנק תצטרך לנכות מזה עמלות ובבית – לא. עם זאת, בכספת בבית יש סכנת פריצה, שבה אתה עלול להפסיד את כל הכסף. בשני המקרים, עם זאת, אתה צפוי להפסיד את הערך הריאלי של ההשקעות".

"נגיד שאתה מקבל בחזרה את אותו סכום ששמת, עדיין הסכום הזה איבד מערכו. אם בשוויץ, לדוגמא, יש כיום אינפלציה של 1% בשנה, אז אם תוציא שם את הכסף אחרי חמש שנים הפסדת 5% מכוח הקנייה שלו. לכן, זה לא פתרון אמיתי. זה יכול להיות פתרון לחלק מהכסף שלך, אם אתה רוצה לשים כסף בצד למה שלא יקרה. אבל, זה לא פתרון אמיתי".

אז מה הפתרון?  

"הפתרון לא ממוקד בעניין הזה בלבד. צריך לראות את הפתרון כחלק מכל תיק ההשקעות שלך. כי אתה לא באמת תשים 100% מהכסף שלך בכספת. זה לא הגיוני כפי שלא תשקיע 100% במניות או 100% באגרות חוב ממשלתיות. העניין הוא הקצאת הנכסים, איך אתה מפזר את ההשקעות שלך בין אפיקים שונים. החוכמה היא לעשות פיזור השקעות בין השקעות שמתנהגות בצורה שונה, שלא הולכות לאותו כיוון. כך שאם יש עלייה למשל במניות, אז יש ירידה מסוימת באג"חים – וגם להיפך יכול לקרות".

"ההשקעות שהן השקעות מהסוג הזה יכולות להיות השקעות מחוץ לשוק ההון. למשל, תשקיע בזהב שזה קרוב לשוק ההון, אבל לא שוק ההון. תשקיע בביטקויין, למשל, זו לא המלצה כאן, אבל תשקיע בדברים שונים מהרגיל. זו אפשרות אחת. דבר שני, שזו כבר מגמה שמתפתחת חזק בשנים האחרונות: אל תשים את כל ההשקעות בנכסים סחירים, שנסחרים בבורסה. שים חלק בהשקעות אלטרנטיביות, למשל ישירות בנדל"ן. אתה יכול, לדוגמא, להשכיר דירה. זו גם השקעה לא חסרת סיכון, אבל זה פיזור של ההשקעות".  

"אתה יכול גם להשקיע בקרן שמשקיעה בנכסי נדל"ן, או בקרן שמשקיעה בהלוואות שהיא נותנת לגופים עסקיים או פרטיים. יש מגוון עצום של קרנות פרייבט אקוויטי. הסכום שנדרש כדי להיכנס לקרנות האלו גבוה יותר, זה מיועד לאנשים עם אמצעים כלכליים, אבל היתרון הוא שהתשואות הפוטנציאלית בקרנות הללו – שוב, כל מקרה לגופו, אין כאן המלצה גורפת - הרבה יותר גבוהות מאשר באיגרת החוב הממשלתיות. ומה שיותר רלוונטי: התשואות בהן הרבה יותר גבוהות מאגרות חוב קונצרניות, וזה נותן סוג של עוגן ויציבות לתיק. זה נכון  בעיקר במצבים שבהם שוק המניות או שוק אגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות נופלים,  וערך ההשקעות שלך יורד".

"להשקעות הלא סחירות יש גם חיסרון: הן לא סחירות. כלומר, אתה לא יכול לפרוע אותן למזומנים בכל רגע נתון. הן בכל זאת מושפעות גם ממה שקורה בשוק הסחיר, מניות וכולי, אבל הן מושפעות פחות ולכן הנזק שנגרם לתיק מתון בהרבה מהנזק שהיה נגרם לך אם היית משקיע 100% בנכסים סחירים".

אני רוצה לפתוח תיק השקעות >

האמור אינו מהווה ייעוץ / שיווק השקעות ו /או תחליף לייעוץ / שיווק השקעות מתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. אין באמור משום הבטחת תשואה.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 4 שנים

    אויש כמה זה חשוב. תקשיבו לבעל ניסיון

  • לפני 4 שנים

    אני מעוניין לשמוע פרטים מכם. נא לחזור אלי

  • לפני 4 שנים

    "החוכמה היא לעשות פיזור השקעות בין השקעות שמתנהגות בצורה שונה, שלא הולכות לאותו כיוון. כך שאם יש עלייה למשל במניות, אז יש ירידה מסוימת באג"חים – וגם להיפך יכול לקרות"."

    אבל בתיק מאוזן שכזה כאשר חלק אחד מרוויח החלק השני מפסיד, אומנם נשמור על הכסף, אבל לא נצליח להתקדם.

  • לפני 4 שנים

    איך יכול להיות שאנשים קונים נכסים שהם יודעים שהם הולכים להפסיד עליהם? לא מבין את זה

    • לפני 4 שנים

      תסביר

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: "כדאי לגוון את התיק בהשקעות מחוץ לשוק ההון ובנכסים לא סחירים"
AIzaSyD5yByn8adz7SoeqOPuwLdcBD8g_mkP5ww
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.