תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

להכות או לחקות? זו השאלה

מדורים:
15/05/2018

על אף תדמיתן האפורה ואופיין הפאסיבי, קרנות הסל שמחקות מדדים מובילים מגדילות נתחי שוק * מה המאפיינים הבולטים שלהן?

"שכח מהמחט, קנה את ערמת השחת". העצה האלמותית הזו כוונה למנהלים של קרנות נאמנות מנוהלות, שמנסים "להכות את המדדים", כלומר: להשיא לקרן תשואה עודפת על מדד זה או אחר בשוק.

על העצה חתום גורו ההשקעות ג'ון בוגל. כממציא קרנות האינדקס, הידועות גם כקרנות הסל המחקות (ETF), בוגל חתום גם על אחד השינויים החשובים בעולם ההשקעות. הוא היה הראשון שקרא תגר על מדיניות ההשקעה האקטיבית, שבמסגרתה מנסים מנהלי ההשקעות בקרנות המנוהלות לאתר נכסים ספציפיים ששווים אינו מתומחר כראוי - ובכך להשיא תשואה גבוהה יותר ממדד הייחוס שאותו הם מנסים להכות.

"שכח מהמחט, קנה את ערמת השחת". העצה האלמותית הזו כוונה למנהלים של קרנות נאמנות מנוהלות, שמנסים "להכות את המדדים"

בוגל החליט ליצור כלים פיננסיים פאסיביים, שיעקבו אחר המדדים המובילים ויחקו אותם במקום לנסות להביס אותם. קרן הסל המחקה עושה פעולה פשוטה: היא רוכשת את כל הנכסים המרכיבים את המדד הנעקב, בהתאם למשקלם במדד. והנה, יש לקוחות שהשתכנעו: יותר משליש מהנכסים בארה"ב מושקעים כיום בקרנות מחקות, לעומת כחמישית בלבד לפני עשור.

מעוניינים לסחור בני"ע דרך חבר בורסה מפוקח? לחצו כאן

מסתפקים ב"מקום טוב באמצע"?

אז מה השתנה? איך ייתכן שכל כך הרבה משקיעים רוצים פתאום "להשיג את הממוצע" ו"מקום טוב באמצע"? כדי להבין זאת, כדאי לנסות ולבדוק מהם היתרונות והחסרונות של כל אחד מהצדדים,

מנהלי הקרנות המנוהלות בצד האקטיבי של המשוואה מול מוצרי ההשקעה שעוקבים באופן פאסיבי אחר המדדים המובילים.

1. ביצועים: מטרתם המוצהרת של מנהלי הקרנות המנוהלות הייתה ונשארה "להכות את המדדים". זו כמובן מטרה ראויה ביותר, שגם מגלמת סיכוי לתשואה גבוהה יותר מתשואת המדדים המובילים – אפשרות שכמובן לא קיימת בכלל במכשירי ההשקעה שעוקבים אחר המדדים.

עם זאת, כפי שהראה יוג'ין פאמה, חתן פרס נובל ומפתח "תיאוריית השוק היעיל", מחירי המניות מגלמים כבר את המידע הקיים לציבור. לכן, חיפוש אחר נכסים המתומחרים גבוה או נמוך יחסית לשוק הוא בבחינת חיפוש אחר משהו יוצא דופן – ובקיצור, משימה לא פשוטה.

קראו עוד במגזין:

 

 

2. פיזור: הקרנות המחקות משקיעות בכל המניות השייכות למדד הרלוונטי, לפי משקלן במדד זה - ובכך יוצרות פיזור רחב של ההשקעה. לעומתן, קרנות מנוהלות רבות משקיעות בסקטורים מסוימים, שווקים ספציפיים, לפעמים גם מניות ספציפיות (Stock picking). מה שמקטין כמובן את הפיזור ובהתאם – מגדיל את הסיכון.

עם זאת, חשוב לזכור כי לקרנות המנוהלות גם יש יתרון עצום בתחום זה מעצם היותן אקטיביות. מנהלי ההשקעות יכולים להחליט כי הם מעוניינים להגדיל או להקטין את משקלן של מניות מסוימות בתיק, או אפילו לוותר עליהן בכלל. 

חישבו לרגע על מניית טבע בשנים 2016 עד 2018, בתקופה שבה איבדה כמעט 73% מערכה. מכשירי השקעה שעקבו באופן פאסיבי אחר מדד ת"א 35 לא יכלו להוציא את מניית טבע או להקטין את משקלה במדד – בשעה שלמנהלי התיקים ניתן כל החופש שבעולם לעשות בדיוק את זה ולחסוך בכך ללקוחותיהם מכה לא פשוטה בכנף.

poll questionאיך אתם משקיעים בבורסה?

3. פשטות: השקעה פאסיבית באמצעות קרנות מחקות היא פעולה פשוטה, שאינה דורשת ניהול שוטף של תיק השקעות ומעקב תדיר אחריו. מצד שני, גם השקעה בקרנות מנוהלות אינה דורשת את מעורבותכם השוטפת, מה גם שעל ההגה שם מופקד מנהל השקעות מקצועי ומיומן.

לפתיחת חשבון למסחר עצמאי בבורסה, לחצו כאן >>

4. עלויות: כאן הכף נוטה לטובתן של הקרנות המחקות, מאחר שהקרנות המנוהלות גובות דמי ניהול גבוהים יותר בהשוואה אליהן. בקרנות המחקות גם מתכווצות למינימום עלויות התפעול על קנייה ומכירה של ני"ע בתיק.

5. הכול בראש: השקעה פאסיבית מוציאה מהמשוואה הטיות התנהגותיות אנושיות שפוגעות במשקיעים, כדוגמת "תאוות בצע" ו"שנאת הפסד". עם זאת, חשוב לזכור שאת הקרנות המנוהלות מנהלים מקצוענים מנוסים, שחוו ברוב המקרים כל תרחיש אפשרי בשוק ההון ופיתחו "חיסונים" למלכודות הרגשיות שבדרך. יתרה מכך: אנושיות פירושה גם גמישות ויכולת לפעול בתחכום ו"מחוץ לקופסה" במצבי שוק משתנים.

רוצים לקרוא עוד בנושאי השקעות? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פיננסי המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 5 שנים

    ישבו לרגע על מניית טבע בשנים 2016 עד 2018, בתקופה שבה איבדה כמעט 73% מערכה. מכשירי השקעה שעקבו באופן פאסיבי אחר מדד ת"א 35 לא יכלו להוציא את מניית טבע או להקטין את משקלה במדד – בשעה שלמנהלי התיקים ניתן כל החופש שבעולם לעשות בדיוק את זה ולחסוך בכך ללקוחותיהם מכה לא פשוטה בכנף.

    אותם מנהלים יפסידו את התשואה כשטבע תתאושש
    אם היתה דרך לדעת מתי מניה תתאושש ומתי תקרוס - ודאי שהינו הופכים לאקטיביים
    אבל כל עוד אין לנו כדור בדולח...

  • לפני 5 שנים

    ברור שלהכות. קרנות מניתיות זה מעולה!

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: להכות או לחקות? זו השאלה
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.