תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

סומכים על המזל? קבלו תכנון פיננסי ב-4 צעדים

מדורים:
02/01/2019

דווקא בנוגע לעתידנו הפיננסי רובנו מעדיפים לא לתכנן, לא לדעת ולא להיערך מראש. זו טעות קשה כמובן, אז מה צריך לעשות כדי לא ליפול לבור?

כולנו רוצים להגשים חלומות כמו רכישת דירה, או יציאה לטיול גדול. כולנו רוצים גם לבוא מוכנים ויציבים פיננסית לאירועים משפחתיים משמחים כמו חתונה או בר מצווה. הבעיה היא שלא כולנו יודעים איך להתנהל ולחסוך. רובנו, למען האמת, מדחיקים במידה כזו או אחרת את הנושא, בכל פעם שאנחנו שומעים או קוראים על תכנון פיננסי.  

אנחנו חיים בתקופה כלכלית לא פשוטה ולרובנו אין כסף מיותר. השכר הממוצע נשחק, עלויות המחייה הולכות וגדלות ומחירי הדיור עדיין גבוהים מאוד

זו בעיה. כי אנחנו חיים בתקופה כלכלית לא פשוטה ולרובנו אין כסף מיותר. השכר הממוצע נשחק, עלויות המחייה הולכות וגדלות ומחירי הדיור עדיין גבוהים מאוד. במקביל, יש ירידה הדרגתית אך ניכרת בביטחון התעסוקתי ועלייה בתוחלת החיים. כל אלה משפיעים באופן מהותי על חיינו כיום ועתידים להשפיע עוד יותר בעתיד.

כדי לצלוח את התקופה הנוכחית ותקופות נוספות שכלל לא בטוח שיהיו קלות יותר, אנחנו חייבים להבין שהתעלמות מתכנון פיננסי אינה אפשרית, בשום תרחיש. עלינו להציב לעצמנו יעדים ודרכי פעולה ברורים ולא להניח לנסיבות החיים ולגורל לקבוע את עתידנו הכלכלי.

תכנון פיננסי מדויק, הכרחי לכל משפחה ולכל יחיד ובפרט לאלו שהכנסותיהם ממוצעות, או פחות מכך.

מה מאפיין תכנית פיננסית טובה?

קודם כל, הגדרה ברורה של היעדים הפיננסים, תוך הקפדה על יעדים ריאליים, מוסכמים וישימים. רצוי להתחיל את התהליך בחשיבה, להיות כנים עם עצמנו, לבחור מטרות ולרשום אותן. התיעוד והרישום חשובים, הרי נרצה להציץ בתוכנית מדי פעם ולוודא שאנחנו על הדרך הנכונה.  

היעדים בתכנון הפיננסי יכולים להיות ברורים וקצרי טווח, כמו פתיחת חיסכון לטיול משפחתי בחו"ל בקיץ הקרוב, תכנון בת מצווה לילדה, סגירת הלוואה קיימת וכדומה, או יעדים מורכבים יותר כמו רכישת דירה, תכנון הפרישה מעבודה, הקמת משפחה ועוד.

poll questionאיך אתם חוסכים עבורכם ועבור ילדיכם?

דרושים יעדים מדידים

כל היעדים שנציב לעצמנו נמדדים בכסף. אנחנו צריכים לברר מהו הסכום הדרוש לנו עכשיו כדי להגיע ליעד העתידי שאותו הצבנו או לחילופין, כמה כסף אנחנו אמורים להתחיל לחסוך בכל חודש כדי לעמוד בכל יעד.

במקרים רבים, לא נוכל לבצע חישוב מדויק ונצטרך להסתפק בהערכה כספית, אולם זוהי  כבר התחלה טובה יותר מאשר לא לתכנן כלום. הסכום המשוער יכול לשמש לנו מעין מסגרת התחלתית. 

ואפשר להסתדר גם עם יעדים פחות מדידים

יש מטרות פיננסיות שניתנות לחישוב די מדויק. לדוגמא, הורים לשלושה ילדים שמעוניינים לחסוך לילדיהם כסף לרכישת השכלה גבוהה, יכולים לברר מהי העלות של לימודי תואר ראשון - ולהתחיל לחסוך בהתאם. לעומת זאת, רכישת דירה היא עסקה יותר מורכבת וכך גם אומדן החישובים, ההערכות והסיכונים הצפויים בה לאורך השנים. לכן, במקרה כזה ניתן לקבוע סכום מסגרת משוער, שיהווה בסיס להמשך התכנון.

קראו עוד במגזין:

 

 

כך בונים את התקציב

תכנון פיננסי מוצלח מתחיל בהכנת תקציב משפחתי מסודר, שילמד אותנו מהו ההון העצמי שלנו ומה היחס בין הוצאות להכנסות. אנשים רבים מעדיפים להימנע מתקציב משפחתי כי הם מאמינים שמטרת התקציב הזה היא לומר "לא" על כל הוצאה. זה ממש לא נכון. בפועל, התקציב מסייע לנו לראות היכן אנו מוציאים יותר מדי כסף, ומהם המקומות שבהם אנחנו יכולים לחסוך ולהתייעל. בגדול, התקציב המשפחתי אמור לקחת אותנו למקום הרבה יותר טוב בחיים.

שלב ראשון: הכנסות מול הוצאות

תחת ההגדרה "הכנסות" נמצאים השכר החודשי שלנו, אם אנחנו שכירים, או ההכנסה מעסק אם אנחנו עצמאים וכן קצבאות שונות, להן אנו זכאים והכנסות פסיביות כמו הכנסה משכר דירה, או תשואה מתיק השקעות מנוהל.

מיפוי ההוצאות הוא כבר עניין מסובך יותר. עלינו למצוא את כל השירותים שעליהם הוצאנו כסף, תוך התמקדות במקומות שבהם הוצאנו יותר מדי כסף, שיכולנו להשיג בזול יותר או שקנינו סתם, ללא צורך. לאחר שמתקבלת תמונת מצב כוללת על ההכנסות וההוצאות שלנו אפשר להמשיך לשלב הבא.

לקורס אונליין של ניהול תקציב משפחתי - עוברים לצמיחה כלכלית, לחצו כאן >>

שלב שני: הגדלת הכנסות או צמצום ההוצאות

בשלב זה נוכל להתחיל להסיק האם עלינו לצמצם בהוצאות ומהם הסעיפים שבהם כדאי ו/או אפשר לצמצם. מצד שני, נוכל גם לראות ולקבל החלטות האם עלינו להגדיל את ההכנסות כדי לשמור על רמת הוצאות (או לשפר אותה).

שלב שלישי: מתכוננים לימים גשומים

החיים מלאים הפתעות. דמיינו תרחיש, חס וחלילה, שבו אחד מבני הזוג איבד את כושר העבודה שלו ונשארנו עם משכורת אחת בבית. בעיה. בדיוק בשביל זה חייבים לדאוג שלכל אחד מבני המשפחה יהיו הביטוחים הנדרשים - אובדן כושר עבודה, ביטוח בריאות, ביטוח חיים וכו'.

שלב רביעי: מתחילים לחסוך

עולמות החיסכון וההשקעות הם עולמות רחבים מאוד. לא נפרט במאמר זה את כל האפשרויות העומדות בפניכם, אם וכאשר תחליטו לחסוך למען הילדים שלכם, לפתוח תיק השקעות, לדאוג לפנסיה שלכם, או להיכנס למכשירי השקעה לטווח בינוני כמו קרן השתלמות, או קופת גמל להשקעה. דבר אחד ברור: ללא קשר לאפיק החיסכון שבו תבחרו, כדאי שתתחילו לחסוך בהקדם, אם אפשר אפילו היום. בהצלחה.

רוצים לקרוא עוד בנושאי חיסכון? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פיננסי ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פיננסי המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 5 שנים

    האם אתם עורכים ליווי פיננסי לפרידה?

  • לפני 5 שנים

    יפה מאוד

  • לפני 5 שנים

    ארבעה שלבים חשובים.
    האם אתם עורכים קורסים בנושא?

    • לפני 5 שנים

      שלום רעיה,

      יש באתר קורס אונליין בנושא "ניהול תקציב משפחתי" - הקורס נמצא תחת לשונית "קורסים אונליין".

      כמו כן להלן לינק לקורס: https://livingwell.meitavdash.co.il/online-financial-courses/course-the-family-budget-economic-growth

      בברכה,
      מערכת האתר

  • לפני 5 שנים

    מצוין

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: סומכים על המזל? קבלו תכנון פיננסי ב-4 צעדים
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.