תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

מנפצים מיתוסים בתחום הפנסיוני – פרק ראשון: השקעה סולידית

מעל 400 מיליארד ₪ מתנהלים להם במסגרת קופות הגמל וקרנות ההשתלמות. היקף הנכסים האדיר הזה, המתנהל בחברות הביטוח ובבתי ההשקעות – גדול יותר מכל תיקי ההשקעות גם יחד

אך בזמן שהייתם עסוקים בלתחזק את תיק ההשקעות שלכם בבורסה, התרחשו מספר מהלכים בשוק הפנסיוני, ששינו את האופן בו הכסף שלכם עושה תשואה וייתכן שלשינויים אלה תהיינה השפעה ארוכת טווח.

בסדרת המאמרים הזו, נשים זרקור על כמה מיתוסים שאולי היו רלוונטיים בעבר, אך המציאות מוכיחה לנו כי הגיע הזמן לחשוב עליהם מחדש.

והפעם, האם חיסכון באמצעות אפיק השקעה באג"ח יכול להניב תשואה שנתית סבירה ללא סיכון?

לאורך השנים האחרונות, הרגשנו היטב את המהלכים של בנק ישראל בהפחתת הריבית במשק, עד לשיעור חסר תקדים של 0.1% בחודש מרץ 2015. גם היום, יותר משנתיים לאחר מכן, הריבית נותרת ברמה זו ואין כל איתות מצד בנק ישראל שבכוונתו לבצע הפחתות נוספות – למעשה, ההיפך הוא הנכון.

על רקע שיפור מתמשך במצב הכלכלה האמריקאית, ולאחר שהריבית של הבנק המרכזי האמריקאי הוחזקה ברמה אפסית במשך 7 שנים, הבנק הפדרלי בארה"ב הכריז על העלאת ריבית בסוף שנת 2015 לטווח בין 0.25% עד 0.5%. שנה לאחר מכן, בסוף 2016, הוחלט בארה"ב על העלאת ריבית שנייה בשיעור של 0.25% נוספים. עליית ריבית שלישית במספר אירעה בחודש מרץ 2017.

החששות מפני העלאת ריבית, הביאו לכך שמאז אוגוסט האחרון ועד סוף אפריל 2017, מדד האג"ח הכללי לא רשם תשואה

בישראל אמנם לא התקבלה החלטה דומה, אך עצם השיח על כך גרם לציפייה כי בנק ישראל ינהג באופן דומה בעתיד. חרושת השמועות שקדמה להחלטה הביאה את המשקיעים האמריקאים להתחיל לממש את אחזקותיהם באגרות חוב מכל הסוגים - הן של פירמות (אג"ח קונצרני) והן של המדינה (אג"ח ממשלתי).

כמו באפקט דומינו, גם בישראל נרשמה ירידה חזקה במדד אגרות החוב הכללי המקומי, ובשליש האחרון של שנת 2016, הוא השיל מערכו 1.67%. זוהי אינה התשואה שמשקיע סולידי מצפה לקבל באופן טבעי על השקעה באגרות חוב – ומזכירה יותר את החוויה השמורה למשקיעים החשופים למניות. החששות מפני העלאת ריבית, הביאו לכך שמאז אוגוסט האחרון ועד סוף אפריל 2017, מדד האג"ח הכללי לא רשם תשואה (בסוף אפריל, המדד עמד על 342 נקודות, לעומת 341.6 נקודות שנרשמו בתחילת אוגוסט 2016). במלים אחרות, כספי המשקיעים בשוק האג"ח רשמו מורדות ועליות, אך בשורה התחתונה – לא הביאו תשואה כבר 9 חודשים.

כתוצאה מכך, בפרק זמן זה, גם קופות גמל וקרנות השתלמות המתמחות באפיק האג"חי, הביאו תשואה נמוכה במיוחד, הרחק מהתשואות המקובלות של תשואה שנתית בין 3% ל-5%, שהייתה מקובלת בענף, בחמש השנים האחרונות.

קראו עוד במגזין:

 

העתיד, אגב, אינו מבשר טובות לשוק אגרות החוב. בארה"ב כבר מחממים מנועים לקראת העלאות ריבית נוספות וכלכלנים רבים חוזים כי בנק ישראל יחל בהעלאת ריבית בשוק המקומי, כאשר הוויכוח ביניהם הוא רק סביב שאלת התזמון, כלומר האם זה יקרה עוד בשנת 2017 או קצת לאחר מכן. חשוב להבהיר כי באופן טבעי, עליית הריבית של הבנקים המרכזיים מלוות בעליית התשואות של האג"ח- מה שגורם להפסדים למשקיעים ושולח אותם לאפיקי השקעה אחרים.

מה ניתן לעשות?

קודם כל להפנים שהשקעה המתמקדת אך ורק באגרות חוב היא בעלת פוטנציאל נמוך לתשואה בעתיד הנראה לעין, וייתכן שאף נזכה לראות אפיזודות נוספות של ירידות, בסמוך להחלטות של בנק ישראל בדבר העלאת הריבית. זה כבר לא סוד שאגרות החוב, אפילו הממשלתיות, שעד לפני שנה היו חוף המבטחים של המשקיע הסולידי, מתקשות לשחזר את תשואות העבר. דווקא בתקופה שאליה אנו צועדים, חשוב לבחון מחדש את ההחלטה על רמת החשיפה לאג"ח במסגרת התיק הפנסיוני. הסביבה הכלכלית משתנה – מה שפעם היה סולידי, היום הוא כבר הרבה פחות סולידי.

לפרק השני והאחרון לחצו כאן >>

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.  

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 6 שנים

    יפה מאוד תומר

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: מנפצים מיתוסים בתחום הפנסיוני – פרק ראשון: השקעה סולידית
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.