תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

מחקר: ברירת המחדל של "חיסכון לכל ילד" עד גיל 15 צריכה להיות השקעה בסיכון גבוה

22/09/2019

לפי מחקר שפרסם המוסד לביטוח לאומי*, תכנית החיסכון הממשלתית רק מרחיבה את הפערים הכלכליים בין ילדי ישראל במתכונתה הנוכחית. למה זה קורה – ואיך אפשר לתקן את העיוות?

התוכנית הממשלתית "חיסכון לכל ילד", שהושקה בתחילת 2017 במטרה לצמצם את אי השוויון בין ילדי ישראל, למעשה רק מרחיבה את הפערים במתכונתה הנוכחית. כך עולה ממחקר שפרסמה היחידה לתכנון מדיניות במנהל המחקר והתכנון של הביטוח הלאומי.

לפי המחקר, שעליו חתומים ד"ר אופיר פינטו, ראש היחידה, ופרופ' דניאל גוטליב, סמנכ"ל מחקר ותכנון בביטוח הלאומי, הורים ברמות הכנסה גבוהות נוטים יותר להכפיל את ההפקדה החודשית לילדיהם מ-50 שקלים ל-100 שקלים וגם בוחרים מסלולי השקעה ברמת סיכון גבוהה יותר, עם סיכוי לתשואות גבוהות יותר. בעקבות כך, הסכומים הנצברים בחיסכון לילדים להורים מהחמישון החמישי (הגבוה ביותר) גבוהים פי כמה וכמה בהשוואה לסכומים הנצברים לילדים שהוריהם נמנים על שני החמישונים התחתונים.

חסכונות ילדי העשירים גדולים יותר גם בתוכנית הממשלתית, שנועדה לצמצם פערים. החסכונות כפולים בהפקדות החודשיות ומשיגים תשואות גבוהות. ילדי העניים מקבלים פחות, לא רק בגלל מצבם הכספי הרעוע של הוריהם, אלא גם בגלל חוסר מיומנותם כמשקיעים בשוק ההון 

החוקרים בחנו כמה חלופות לפתרון הבעיה (ראו הרחבה בהמשך). לטענתם, ניתן לבטל את חוסר השוויון אם הממשלה תחליט חד צדדית כי ברירת המחדל לילדים עד גיל 15 תהיה תכנית חיסכון בקופת גמל במסלול עם סיכון גבוה.

יחד עם זאת, ממליצים החוקרים על תכנית המשלבת שינוי ברמות הסיכון בהתאמה להתקדמות בגיל, בדומה למודל הצ'יליאני בחיסכון הפנסיוני. לדעת החוקרים, חלופה של חיסכון בסיכון גבוה עד גיל 15 ובהמשך חיסכון בסיכון מתון בין גיל 15 ל-18 עשויה "להיות המדיניות האופטימלית עבור הילדים והמדינה".

לפרטים נוספים על תכנית חיסכון לכל ילד, לחצו כאן>>

הבעיה: ברירת המחדל

תזכורת: "חיסכון לילד" היא תכנית חיסכון ממשלתית, שבמסגרתה המדינה מפקידה 50 שקלים מדי חודש לכל ילד עד גיל 18, כשלהורים עומדת הזכות והאפשרות להכפיל את סכום ההפקדה החודשי מכספם.

עם השקת התוכנית, הוחלט כי החסכונות ב"חיסכון לכל ילד" יושקעו באחת מתוכניות החיסכון בבנקים או בקופות הגמל. בהשקעה בקופות הגמל ניתן לבחור בין מגוון מסלולי השקעה, כולל השקעה בשוק ההון בסיכון נמוך עד גבוה. כמו כן, אם ההורים לא יחליטו איפה להשקיע את הכסף ולא יבחרו מסלול השקעה, החיסכון של ילדיהם יתנהל במסלול ברירת מחדל, שמושקע בסיכון נמוך.

כאן בדיוק, לפי החוקרים, נעוצה הבעיה המרכזית: הורים מהמעמד הנמוך בחרו להיצמד לתוכנית ברירת המחדל שהציעה המדינה בשיעורים גבוהים יותר מאשר הורים מהמעמד הגבוה. מתברר שזו הייתה החלטה (יותר נכון, אי החלטה) גורלית: התשואה השנתית במסלולים בעלי סיכון גבוה ב"חיסכון לכל ילד" מסתכמת לפי החוקרים על 7.2%, בעוד שהתשואה השנתית במסלול ברירת המחדל הנוכחי – חיסכון בסיכון מועט – עומדת על 1.62% בלבד.

במסלול ברירת המחדל הקיים כיום ב"חיסכון לכל ילד" מושקעים רק כ-25% מכספי החיסכון במניות והיתר באגרות חוב. זאת לעומת 50% מכספי החיסכון במסלול בסיכון בינוני וכ-75% מהסכום במניות במסלול בסיכון מוגבר (גבוה).

קראו עוד במגזין:

 

 

ילדי העניים מקבלים פחות

ברירת המחדל, כך מתברר, אינה הבעיה היחידה ב"חיסכון לכל ילד" במתכונתה הנוכחית. לפי המחקר, רק 32% מההורים בחמישון ההכנסה התחתון בחרו להכפיל את סכום ההפקדה החודשי לילדיהם ל-100 שקל לילד, לעומת 76% מהורי החמישון העליון שבחרו לעשות זאת.

שילוב הממצאים יוצר שורה תחתונה ברורה: החסכונות של ילדי העשירים גדולים וגדלים יותר גם בתוכנית הממשלתית, שנועדה לצמצם פערים. החסכונות הללו כפולים מבחינת ההפקדות החודשיות ומשיגים תשואות הרבה יותר גבוהות בהשוואה למסלול ברירת המחדל. מן העבר השני, ילדי העניים מקבלים פחות, לא רק בגלל מצבם הכספי הרעוע של הוריהם, אלא גם בגלל חוסר מיומנותם של אלה כמשקיעים בשוק ההון.  

לפי חישוב שמציגים החוקרים, אם השקעה חודשית של 50 שקלים (מהמדינה) ומסלול ברירת מחדל צפויים להניב חיסכון של כ-20 אלף שקל אחרי 21 שנים, הרי שהכפלת הסכום על ידי הפקדת ההורים תכפיל את הסכום לכ-40 אלף (ללא ריבית דריבית) והשקעה במסלול גבוה עשויה לשלש את הסכום בהשוואה למסלול הבנקאי ללא סיכון.

צפו בסרטון Facebook Live שלנו בנושא

החוקרים, ד"ר פינטו ופרופ' גוטליב, בחנו שלוש אלטרנטיבות לשינוי ולשיפור המצב הקיים:

  1. הכפלת הפקדות המדינה החודשיות להורים מהחמישון התחתון שבחרו להפקיד 50 שקלים נוספים לילדיה. כלומר, אם הורה בחמישון התחתון השלים את ההפקדה לילדו ל-100 שקלים, המדינה, שכבר הפקידה 50 שקלים, תוסיף עוד 50 לסך של 150 שקלים בחודש. לפי המחקר, תיקון זה צפוי לשפר את מצבם של 12 עד 18 אלף ילדים פר שנתון ילודה, בעלות שנתית המוערכת בין 7.3 מיליון שקל ל-15.2 מיליון שקל.
  2. המדינה תפקיד 100 שקלים בחודש לילדים שהוריהם בחמישון התחתון, במקום 50 כיום  - ללא תלות בהחלטת ההורים אם להפקיד 50 שקלים נוספים מטעמם. לפי המחקר, תיקון זה צפוי לשפר את מצבם של כ-34 אלף ילדים פר שנתון ילודה, בעלות שנתית של כ-21 מיליון שקל.
  3. קביעת ברירת המחדל למסלול השקעה בסיכון גבוה בקופת גמל, לכל הילדים עד גיל 15. לתיקון זה אין עלות תקציבית והוא צפוי להשפיע על כ-33 אלף ילדים פר שנתון ילודה. החוקרים בחרו, עם זאת, להיות יותר זהירים ולהמליץ על שימוש במודל הצ'יליאני במסלול ברירת המחדל.

בהתאם למודל הצ'יליאני, שנבנה במקור לשימוש בחסכונות פנסיוניים, ככל שגיל החוסך צעיר יותר, כך מסלול ההשקעה הנבחר עבורו הינו בעל סיכון גבוה יותר, וככל שגיל החוסך עולה, יורדת רמת הסיכון במסלול ההשקעה המותאם לו.

לפי החוקרים, המודל הצ'יליאני בחיסכון בקופות הגמל הוא המתאים ביותר לחוסכים ולמדינה מאחר שיש בו שילוב נכון של סיכון (סיכוי לתשואה גבוהה) בתחילת החיסכון ושמרנות (תשואה נמוכה, אך בטוחה) לקראת סיומו.

לבחירה בין חיסכון דרך קופת גמל או חיסכון דרך בנק, יש ללחוץ כאן >>, לבצע זיהוי ולאחר מכן לבחור.

*תכנית חסכון לכל ילד: השלכות על האי שוויון, וחלופות מדיניות, נכתב על ידי ד"ר אופיר פינטו ופרופ' דניאל גוטליב, פורסם ביום 19.7.2019 על ידי מינהל המחקר והתכנון, המוסד לביטוח לאומי. החברה המנהלת מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ מבית מיטב דש ואיילון ביטוח. האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. המידע לעיל זה נכון למועד כתיבתו, ההסדר התחקיתי והכללים החלים עשויים להשתנות מעת לעת.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 4 שנים

    גם את קצבת הילדים נתנו לטייקונים, אין פנסיה אין קצבאות ילדים....

  • לפני 4 שנים

    מדויק. גם אני שמתי לילדים בסיכון גבוה

  • לפני 4 שנים

    איך אני יכול להעביר את החסכונות של הבנות אליכם מאחד הבנקים שבו זה מנוהל כרגע?

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: מחקר: ברירת המחדל של "חיסכון לכל ילד" עד גיל 15 צריכה להיות השקעה בסיכון גבוה
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.