תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

הריבית לאן? הנתון שקובע איך ייראה תיק ההשקעות שלך

17/02/2020

מה הגורמים שקובעים את גובה הריבית, באיזו רמה היא צפויה להישאר בשנים הקרובות – ואיך כל זה משפיע על החסכונות וההשקעות שלנו?

ריבית בנק ישראל, שעומדת נכון לתחילת שנת 2020 על 0.25%, היא ככל הנראה הנתון הפיננסי בעל ההשפעה הגדולה ביותר על תיק ההשקעות שלנו. מדוע? משום שהיא מבטאת אלטרנטיבה השקעתית נטולת סיכון לכל השקעה שנשקול להיכנס אליה.

כלל האצבע קובע כי ריבית נמוכה טובה לשוק ההון ולהשקעות בכלל, בעוד שריבית גבוהה היא בדרך כלל  "בשורה רעה"

לפי התיאוריה הכלכלית, כשהריבית גבוהה (הנתון מתעדכן כל חודש וחצי על ידי בנק ישראל), משקיעים רבים יעדיפו להשקיע את כספם בבנק, בחשיפה מינורית לסיכון. לעומת זאת, במצב של סביבת ריבית נמוכה, בה אנו חיים כבר מזה עשור, נחפש אלטרנטיבות השקעה שאמנם עשויות להיות יותר מסוכנות אך גם יוכלו להניב תשואה יותר גבוהה על הכסף. למשל, השקעה בשוק ההון, השקעה בנדל"ן, פתיחת עסק וכדומה.

אפקט הריבית

כלל האצבע קובע כי ריבית נמוכה טובה לשוק ההון ולהשקעות בכלל, בעוד שריבית גבוהה היא בדרך כלל  "בשורה רעה". השפעת הריבית, המכונה גם "אפקט הריבית", בלטה במיוחד בשוק הנדל"ן בשנת 2008. באותה תקופה, הריבית עמדה בסביבות ה-4%, אולם במשך העשור שבא אחר-כך היא צנחה עד לשיעור של 0.1%. במקביל, מחירי הנדל"ן הכפילו ואף יותר מכך את מחיריהם.

לפתיחת תיק השקעות, לחצו כאן

לכן, אחת השאלות המרכזיות שמעסיקות כל מנהל השקעות, היא "הריבית – לאן?" לתשובה על שאלה זו יש השלכות מעשיות מהותיות, הן בבחירת מניות שעשויות להגיב טוב יותר לירידה בריבית (למשל, מניות נדל"ן) והן בבחירת אג"ח לתיק ההשקעות (מבחינת אורך המח"מ, סוג ההצמדה וכו').

הגורם הדמוגרפי

אז לאן באמת הולכת הריבית במשק הישראלי? לפי מחקר שפרסם ביולי 2017 ה- ECB (הבנק המרכזי האירופי) אחד הגורמים המשפיעים על כיוון הריבית זו הדמוגרפיה.

באזורים שבהם הרכב האוכלוסייה הינו בצורת משולש, עם הצעירים בבסיס הרחב והמבוגרים בקודקוד, יש יותר ביקוש מהיצע לכסף עקב הצריכה המוגברת של צעירים בתחילת חייהם (משכנתאות, הוצאות על ילדים וכו').

לעומת זאת,  באזורים אחרים, ובהם יבשת אירופה, קיימת דמוגרפיה של משולש הפוך: ילודה נמוכה, עם יותר מבוגרים מצעירים. בסביבה כזו יותר כסף מופנה לחיסכון, כלומר: ההיצע של הכסף גובר על הביקוש. התוצאה: סביבת ריבית נמוכה.

למה בעצם הריבית יורדת כתוצאה מהפניית כספים לחיסכון? תחשבו על כל הכסף שמופנה מדי חודש לגופים המוסדיים, כדי שינהלו אותו. למוסדיים אין ברירה אלא להשקיע את הכסף, בין היתר באגרות חוב, שאת תשואותיהן אנו מורידים ככל שהביקוש אליהן יגדל. כלומר, השוק מתמחר עולם של ריבית נמוכה, בעוד שהבנק המרכזי (בנק ישראל, במקרה שלנו) נוטה להתיישר עם השוק בסטיות קלות למעלה או למטה.

הדמוגרפיה בישראל שונה מהדמוגרפיה האירופית ודווקא כן מעודדת ילודה? אולי, אבל עדיין ניכרת כאן השפעתו של כסף זר שנכנס לישראל. מעבר לכך, גם אנחנו חיים בסביבה כלכלית שבה יש יותר היצע לכסף (הפניה לאפיקי חיסכון) מאשר ביקוש לכסף.

קראו עוד במגזין:

 

 

נמוכה – אך לא שלילית

הדמוגרפיה, כמובן, לא לבד. גורם נוסף שלוחץ את הריבית כלפי מטה הוא האינפלציה הנמוכה, שלא מצליחה להתרומם. בשנים האחרונות יעד האינפלציה שהממשלות הגדירו לבנק ישראל נע בין 1%-3%. כדי שיהיה ניתן להעלות ריבית, נרצה לראות את האינפלציה מתבססת סביב היעד העליון של הטווח. למה? היגיון פשוט: אם נעלה את הריבית, יותר כספים ינותבו מצריכה לחיסכון. מאחר שצריכה מניעה עליית מחירים, המחירים לא יעלו – ואיתם תדשדש גם האינפלציה.

אז למה לא לגלוש לריבית שלילית? כפי שאכן קורה בכמה מדינות באירופה. יש כלכלנים שטוענים שגם בישראל תיתכן ריבית שלילית. אמיר ירון - נגיד בנק ישראל, אף אמר כי "ריבית שלילית הינה אחד מהכלים שנלקחים בחשבון".

אולם, מעבר להבדל הכמותי במעבר לריבית שלילית יש גם הבדל מהותי. אדם שמפנה כסף לחיסכון (לדוגמא, חיסכון ללא סיכון כגון אג"ח ממשלתי של בנק ישראל) - מצפה להרוויח ולו רק רווח מינורי. הוא בהחלט לא מצפה לקבל פחות כסף מאשר השקיע. אולם, אם תהיה בישראל ריבית שלילית וגם האג"ח הקונצרניות יעברו לתשואה שלילית. אז המשקיע הישראלי, שיעשה הכול כדי לא להיות "פראייר", יפנה את כספו לאפיקי השקעה אחרים.

לכן, בשורה התחתונה, סביבת הריבית בשנים הקרובות צפויה להמשיך להיות נמוכה עד אפסית, אך לא תרד לרמה שלילית. זו התחזית, וכאמור יש לה השפעה גדולה על תיק ההשקעות שלכם.

אני רוצה לפתוח תיק השקעות >

*[1] Working Paper Series, On secular stagnation and low interest rates: demography matters, No 2088 /2017. By Giuseppe Ferrero, Marco Gross, Stefano Neri.

האמור אינו מהווה ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח. מידע זה נכון למועד כתיבתו וכפוף להוראות הדין.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 4 שנים

    אני מקווה שתקום ממשלה ותוריד את הריבית דבר שני שתתמוך בדולר לפחות ב 375 כי אני תיכף סוגר את העשק היצוא זול לא משתלם לי ליצר די אני קורס

  • לפני 4 שנים

    והריבית עוד צפויה לרדת בקרוב

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: הריבית לאן? הנתון שקובע איך ייראה תיק ההשקעות שלך
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.