תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

ההבטחה האדירה של הביטקוין – ושרשרת הנורות האדומות

מדורים:
17/12/2017

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של מיטב דש, עונה על השאלות הבוערות ביותר על המטבע הווירטואלי שמשנה את עולמנו במהירות מפחידה

מה לא נאמר על הביטקוין, המטבע הווירטואלי שמבטיח - או מאיים, עניין של השקפה - לשנות באופן קיצוני את העולם שאנו מכירים כיום? אמרו על הביטקוין שהוא הזהב (הדיגיטלי) החדש, שהוא יפיל את הבנקים, שיוריד מדינות על ברכיהן, ובעיקר – שיאפשר לנו סוף סוף לשמור על הכסף שלנו באופן סופי ומוחלט, תוך יצירת מוצר דיגיטלי נדיר, מוגבל ובלתי ניתן לזיוף או שכפול.

השימוש בביטקוין מאפשר להעביר כסף במהירות ובבטחה לאזורים מרוחקים, ללא מעורבות בנקים או מתווכים אחרים. כל מה שנדרש לכך הוא טלפון נייד, שמחובר לאינטרנט 

אז אמרו. נגענו בכמה מהשאלות הבוערות שמלוות את המטבע המהפכני, הצובר לאחרונה יותר חיפושים בגוגל מדונלד טראמפ ומשייט לו אי שם בגבהים הדלילים של מעל 16,000 דולר לביטקוין בודד, בעת האחרונה.

עדיין לא ברור האם הביטקוין ימשיך לטוס, או ייזכר דווקא ככישלון מהדהד. עם זאת, כולם מסכימים כי בבסיס המטבע הווירטואלי הזה, עומדת טכנולוגיה מהפכנית. למה?  

בלוקצ'יין (Blockchain) הוא אלגוריתם מתמטי כמעט מושלם, המאפשר השגת "קונצנזוס מבוזר", כלומר: אמון מלא בביצוע עסקאות בין אנשים, או גופים, שלא מכירים זה את זה, ללא גורם מבקר או מתווך.

כיום, אם קונים משהו בכרטיס אשראי בחנות, המוכר מוכר את הסחורה כי הוא סומך על חברת האשראי. חברת האשראי היא המתווך שיוצר אמון ומאפשר את קיום העסקה. בביטקוין, האמון נוצר על ידי הבלוקצ'יין שהוא למעשה מן ספר עסקאות שיתופי, גלוי לעיני כל ולכאורה בלתי ניתן לזיוף ומניפולציות.

poll questionהאם הביטקוין יהפוך למטבע לגיטימי?

מהן הבעיות העיקריות שהביטקוין ושאר המטבעות הווירטואליים מתיימרים לפתור?  

קודם כל, אובדן האמון במערכת הפיננסית הנוכחית. האמון הזה צלל לשפל לאחר המשבר הפיננסי ב- 2008, שבו איבדו משקיעים רבים את כספם, בעוד שהמדינה (ארה"ב, במקרה זה) הדפיסה כסף ללא הפסקה בניסיון להציל את הבנקים. לפי גישה זו, הדפסת הכסף משרתת בעיקר אינטרסים של המערכת הפיננסית והחברות הגדולות, כאשר החשבון בסוף מוגש ל"אדם הקטן" בצורת מסים, גזירות כלכליות ואובדן ערך הכסף.

במערכת הפיננסית החדשה והאלטרנטיבית שיוצר הביטקוין, הדפסת הכסף )ייצור ביטקוינים חדשים) תתנהל לפי הכללים שנקבעו מראש על ידי אלגוריתם מתמטי אמין לחלוטין שלא נמצא בשליטה של אף אחד. כמו כן, הביטקוין אמור להיות מונפק בכמות מוגבלת וכך למנוע אפשרות של אינפלציה, כלומר: אובדן ערך הכסף.

נשמע נהדר. אז איפה הקאץ'?

במקרה של הביטקוין, חזון לחוד ומציאות לחוד. לאחרונה היינו עדים לפיצול המטבע  לביטקוין ולביטקוין קאש. אחר כך בא לעולם פיצול נוסף, ביטקוין גולד שמו – והיד עוד נטויה. פיצול הביטקוין למעשה מרוקן מכל תוכן את ההבטחה להגבלת כמות המטבעות. ב"עולם האמיתי", זה שעדיין נשלט על ידי מדינות ובנקים מרכזיים, הכפלת כמות כסף בצעד אחד, הייתה יוצרת פאניקה ואינפלציה רב ספרתית. מה גם שהביטקוין כבר מזמן לא לבד, יש כיום אלפי מטבעות וירטואליים שונים. כך שהשליטה על הדפסת הכסף החדש – לחלוטין לא קיימת.

אומרים שהשימוש בביטקוין יהיה יותר זול משימוש בכסף אמיתי. זה נכון?

לא, בשלב זה מכל מקום. לפי נתוני אתר Bitinfocharts, העמלה החציונית על עסקה בביטקוין עומדת כיום על 3.8 דולר, לעומת פחות מ- 20 סנט בתחילת השנה. בנתונים כאלה, לביטקוין אין סיכוי מול תשלום בכרטיס אשראי בשוק המקומי.

אמנם, העמלות על תשלום עסקאות אשראי בחו"ל גבוהות, אבל שם לפחות הלקוחות מקבלים בתמורה רשת ביטחון: נגנב לכם כסף מהכרטיס? ברוב המקרים, תקבלו החזר מלא. במקרה של גניבת ביטקוינים לעומת זאת, לא תראו את הכסף יותר. למעשה, אין בנמצא אפילו גורם מתווך/מנהל/בורר, שאפשר להתלונן אצלו.

אומרים גם שביטקוין מאפשר מסחר אנונימי, שיוצר מן מסלול עוקף למערכת הפיננסית הנוכחית.

מדובר בעוד אגדה. הביטקוין לא אנונימי. ניתן להגיע אל המחזיקים בו, צריך רק להשקיע בכך מאמצים גדולים יותר מהרגיל. מה גם שהסדרת הפיקוח על מטבעות ווירטואליים, גם לדברי יו"ר הרשות לניירות ערך בישראל - שמואל האוזר, היא רק עניין של זמן. המטבעות הווירטואליים עלו מזמן על הכוונת של הרשויות השונות, בארץ ובעולם – ובצדק.

למעשה, מבחינת הלקוח הפשוט, פיקוח הוא המצב המועדף: הביטקוין פועל בזירה טכנולוגית מורכבת ומתוחכמת מאוד, שרק קומץ שחקנים מבין באמת איך היא עובדת. במצב כזה, משקיע פשוט בביטקוין עלול למצוא עצמו בנחיתות משמעותית מול המקצוענים וחשוף למניפולציות שאין לו כלים להתמודד איתן. עדיף, מבחינתו, שיהיה מישהו שיפקח ואולי יוכל להציל אותו בזמן.

קראו עוד במגזין:

 

 

האם הביטקוין יכול לחסוך עמלות ועלויות, בעיקר לאזרחים ממדינות העולם השלישי?

מערכת התשלומים הקיימת היא ביצת זהב לבנקים ולחברות כרטיסי אשראי, שגורפים עמלות במיליארדי דולרים. על קניות באשראי בחו"ל או באינטרנט, אנחנו משלמים כיום עמלה שמגיעה לכמעט 3% וזו העמלה הגלויה בלבד. מתחת לפני השטח גופים אלה מעמיסים עלויות נוספות, למשל חיוב ספקי הסחורה בעמלות נפרדות כלפיהם.

השימוש בביטקוין מאפשר להעביר כסף במהירות ובבטחה לאזורים מרוחקים, ללא מעורבות בנקים או מתווכים אחרים. כל מה שנדרש לכך הוא טלפון נייד, שמחובר לאינטרנט – אפילו לא בהכרח סמארטפון. כל זאת, לצד עמלות נמוכות במיוחד בהשוואה לבנקים, מעמידות את הביטקוין כאלטרנטיבה ראויה, לכאורה.

"לכאורה"? זה נראה ונשמע כמו פתרון מושלם.

אז זהו, שלא. בגלגולו הנוכחי, הביטקוין בעייתי מאוד בכל הנוגע לביצוע תשלומים והעברות כספים, בעיקר בין מדינות. התנודתיות הגבוהה בשער הביטקוין עלולה לגרום צרות צרורות למקבל התשלום בביטקוין. עלולים להיווצר מצבים שבהם ערך הביטקוין במטבע המקומי יירד בעשרות אחוזים מהרגע בו סוכמו תנאי התשלום ועד הרגע שבו הומרו הביטקוינים למטבע האמור. סיכון זהה מרחף, מן הסתם, גם מעל ראשו של המשלם בביטקוין.

מבחינתן של אוכלוסיות מרוחקות ועניות, שרווחתן היא דגל מרכזי באידיאולוגיה "הביטקוינית", תנודות כאלו עלולות להיות קריטיות. מעבר לכך שעלות שליחת הביטקוינים אינה זניחה, יש לכלול בה גם עמלות המרה בין מטבע למטבע. לדוגמא, מטפל פיליפיני שסועד קשיש אמריקאי ורוצה לשלוח ביטקוינים מחוץ לארה"ב, ייאלץ לעבור מסלול המרה הכולל קניית ביטקוין בדולרים, המרתו חזרה לדולרים בפיליפינים והמרת הדולרים לכסף פיליפיני. זה הליך בעייתי, מסורבל ולרוב גם לא משתלם.

אז לא לבנות על עלויות נמוכות בביטקוין?

האמת, לא מומלץ. גם אם כיום עלות התשלומים בביטקוין נמוכה יותר מעלות התשלומים במערכות הפיננסיות הקונבנציונאליות, אף אחד לא מבטיח שכך יהיה תמיד. נהפוך הוא: לא מעט מומחים מעריכים, כי עלות התשלומים בביטקוין עתידה לעבור את מקבילתה במערכת הפיננסית הרגילה.

למה בעצם? זו הערכה שמחייבת הסבר.

אז ככה: האנשים או הגופים שמאשרים ומאמתים כיום את העסקאות בביטקוין מכונים "כורים" (Miners). הליך "הכרייה" פירושו ייצור מטבעות ביטקוין חדשים על ידי השקעה של אנרגיה חישובית טהורה, כלומר: כוח עיבוד של מחשבים.

אותם "כורים" אמנם גובים עמלות על פעולות האישור והאימות שהם מבצעים, אבל עמלות אלו נמוכות ודי זניחות כיום. מרבית ההכנסה של אותם "כורים" מוענקת להם מכריית ביטקוינים חדשים, שמחירם בשוק בינתיים לא מפסיק לעלות.

הבעיה היא שבעתיד (הלא רחוק), ההכנסות מכריית ביטקוינים החדשים יקטנו בהדרגה, בגלל מבנה האלגוריתם ליצירת המטבע. לעומת זאת, עלות הפקת הביטקוינים תעלה וכך גם העלות של אימות העסקאות בביטקוין. הכמות העצומה של אנרגיה להפעלת מחשבים הנדרשת לפעולה זו – רק תלך ותגדל. כבר כיום, כמות האנרגיה הנדרשת על ידי הכורים דומה לאנרגיה הנצרכת על ידי מדינות כגון לבנון או קובה. בשורה התחתונה, העלויות ואיתן העמלות על הביטקוין נמצאות כנראה בדרך למעלה, כמעט בכל תרחיש. 

לפי נתוני אתר Blockchain.info, העמלה הממוצעת לעסקה בביטקוין עלתה בכ- 1000% בשנה האחרונה, במונחי דולר אמריקאי. מדובר בעמלה תנודתית מאוד, שזינקה באוגוסט 2017, ל- 5 דולר. כל זאת, כשהעברה בנקאית של כסף בין חשבונות בנק בישראל, באמצעות האינטרנט, כלל לא עולה כסף. גם בביצוע עסקה בכרטיס אשראי בישראל, אין עלות לקונה.

עלויות העסקאות בביטקוין יקרות מדי גם מבחינת המשתמשים בעולם השלישי- שוק פוטנציאלי ענק, אליו שואף המטבע החדש להביא בשורה של הוזלת עלויות.

הביטקוין ותומכיו שואפים להחליף את המבנה המוניטארי הקיים, שבבסיסו בנקים  מרכזיים ומערכת פיננסית שאיבדו, לדבריהם, מאמינותם. האם מדובר בשאיפה ריאלית?

כאשר תומכי הביטקוין מאשימים את הבנקים המרכזיים והמסחריים ביצירת בועות פיננסיות ומשברים בשוק ההון – יש בכך מידה לא קטנה של צביעות. הרי הביטקוין עצמו מתנהג כמו נכס סופר-ספקולטיבי, עם עליות וירידות חדות בשערו. לביטקוין יש כיום מאפיינים רבים של סחורה ספקולטיבית. בקלות רבה ניתן למצוא ברשת מכשירים פיננסיים נגזרים (אופציות) על שערו, כמו גם הצעות שקריות להכפיל את כספיכם במהירות האור דרך השקעה בביטקוין.

גם מבחינה מאקרו כלכלית, ההבטחות של הביטקוין בעייתיות, במקרה הטוב. במערכת הכספים הנוכחית, הבנקים המרכזיים מנהלים את כמות הכסף במשק. למרות מה שאמרתי על פיצולי מטבעות והנפקת מטבעות חדשים, נניח שהאלגוריתם של הביטקוין באמת מגביל את הכמות המקסימלית של המטבעות החדשים ל-21 מיליון מטבעות. מגבלה זו אמנם נועדה למנוע הדפסה חסרת אחריות של כסף, אך יוצרת בעיה של אי יכולת לבצע התאמה לשינויים בביקוש לכסף. כמות הכסף אמורה לגדול או להתכווץ בהתאם לגורמים כמו האטה, או האצה בפעילות המשקית, שינויים מבניים בכלכלה, שינויים טכנולוגיים מהפכניים, נסיבות עונתיות (חגים) וכו'.

כשזה לא קורה וכשהגמישות שמעניק הבנק המרכזי אינה קיימת, חלה עלייה בתנודתיות ובסיכונים בכלכלה ובמערכת הפיננסית. המחירים עלולים לרדת או לעלות בחדות (דפלציה או אינפלציה, בהתאמה), והפעילות במשק עלולה להתכווץ או לגדול ללא צורך כלכלי אמיתי. במצב כזה תחול פגיעה ברמת החיים ובכדאיות ההשקעות, עקב העלייה ברמת הסיכונים הפיננסיים, בתדירות גבוהה.

אם כך, הביטקוין לא חייב לשמש ככסף העיקרי. הוא יכול להתקיים גם במקביל למערכת הפיננסית הקיימת – ואז לא תהיה בעיה של היעדר גמישות. נכון?

החשש במצב כזה הוא שכמות הכסף, שתכלול כמובן גם את הביטקוין, תגדל מעבר לרמה הרצויה ותגביר לחצים אינפלציוניים. במצב האמור, הבנק המרכזי יתקשה להשתלט על המצב, למשל על ידי הידוק המדיניות המוניטארית, מאחר שכסף אלקטרוני ימשיך לזרום לשוק ללא פיקוח וייצור ביקושים עודפים. יתרה מכך: הביקושים הספקולטיביים לביטקוין עלולים לחזק אותו ביחס לכסף הרגיל, להגדיל את כוח הקנייה שלו ובכך להגביר עוד יותר את הלחצים האינפלציוניים המתוארים.

נשמע כמו סיוט. אז אין מוצא? אין פתרונות עתידיים לביטקוין?

דווקא יש, אפילו כמה. אפשר לדוגמא לנסות להצמיד את ערך הביטקוין לדולר האמריקני, צעד שייצב אותו ויפזר את עננת הספקולנטים והספקולציות מסביבו. עם זאת, זה כנראה לא יקרה, כי תומכיו לא יסכימו "להיכנע" לדולר, ושנית, כי רוב הרווחים המופקים כיום על ידי אנשים התומכים בטכנולוגיה של הביטקוין, פשוט ייעלמו. בלעדיהם תישאר רק האידיאולוגיה וזו כנראה לא תספיק כדי לקיים פרויקט אדיר כמו הביטקוין. פתרון אחר, טוב יותר, הוא יצירת מטבע וירטואלי דמוי ביטקוין (ומבוסס טכנולוגיית Blockchain) על ידי הבנקים המרכזיים. ככל הידוע, הרעיון הזה נבדק ברצינות על ידי הפד האמריקני, כמו גם על ידי הבנקים המרכזיים של אנגליה, שבדיה וקנדה.

ה- FEDcoin, אם כך ייקרא המטבע הווירטואלי של הבנק המרכזי האמריקני, אמור להיות שווה בערכו לדולר הרגיל ולהתקיים במקביל אליו. ניתן יהיה לסחור בו על ידי פתיחת חשבון, ישירות בבנק המרכזי, אולי אפילו בצורה אנונימית כפי שנהוג בעסקאות מזומן. טכנולוגיית ה-  Blockchain המבוזרת תאפשר ביצוע עסקאות בין שני אנשים, או גופים, ללא תיווך פיננסי של בנק או חברת כרטיסי אשראי.

מטבע וירטואלי שמיוצר על ידי בנק מרכזי, ייהנה מיתרונות רבים על פני המטבעות הווירטואליים הפרטיים. בין השאר, הוא יאפשר הוזלת עלויות וביצוע עסקאות מתוך אמון מלא ומוחלט. בניגוד לביטקוין, שם מתחרים "הכורים" ביניהם על ייצור המטבע תוך שימוש במשאבי מחשב אדירים, הבנק המרכזי לא יידרש לתחרות ויוכל לייצר מטבעות בעלויות נמוכות. מעבר לכך, מטבע וירטואלי של הבנק המרכזי יוכל להתקיים במקביל לכסף הרגיל ולא יפריע בניהול המדיניות המוניטרית, מאחר שהבנק המרכזי ישלוט גם בו. ללא "הפרעה" חיצונית כמו זו שיוצר הביטקוין, יוכל הבנק המרכזי להגיב לשינויים בביקוש לכסף ולשמור על יציבות השווקים והכלכלה.

רוצים לדעת עוד על ביטקוין, בלוקצ'יין וכל מה שביניהם?
הרשמו לשידור החי בעמוד הפייסבוק שלנו, שיתקיים ביום ב' 18.12, בשעה 20.30
להרשמה לשידור החי לחצו כאן >>

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פיננסי המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 6 שנים

    הסבר יפה ורהוט. תודה

  • לפני 6 שנים

    לביטקוין אין שום ערך כלכלי לא עומד מאחוריו כלום אפשר לייצר כמה שרוצים לדעתי זה בלון שיתפוצץ לרסיסים ומי שקנה ישאר עם התחתונים בלבד

  • לפני 6 שנים

    כתיבה יפה, באמת מסביר היטב היבטים והשלכות.
    לקראת הסוף כבר איבדתי ענין ועכשיו אני הולך לרדת על אקמול.. אבל זה סתם כי אני ממילא נאבק ביוקר המחיה ומי בכלל חושב על השקעות עם סיכון גבוה. בטח ובטח השקעות וירטואליות עם סיכון בעננים.
    תכלס, תודה. מאמר איכותי.

  • לפני 6 שנים

    האמת, הבנתי פחןת או יותר אבל אני בעל קצת ידע מוקדם. לדעתי המושגים הבסיסיים טעןנים הסבר שונה, אולי פשוט יותר אולי עם דוגמאות והמחשות. בכל אופן נראה לי שמי שנחשף לראשונה כאן, לא הבין דבר.

  • לפני 6 שנים

    ביטקויין מגיע ל100000$ תוך שנה

    • לפני 6 שנים

      בתנאי שלא יזייפו את הבלוקצ'יין

    • לפני 6 שנים

      אני מתעסק המון במט"ח. ולפי הצפי גם הביטקוין יכול ליפול ברגע הכי לא מתאים. נכון שבינתיים הוא מאוד רווחי. אבל לא לעולם חוסן. מטבעות שלא האמינו שהם יפלו נפלו גם נפלו...

    • לפני 6 שנים

      ברור שזה יקרה , הביטקויין זה לא עוד אופנה אלא כלי מדהים לכל האזרחים בעולם להתנהל ללא גופים ממשלתיים ולכן זה רק יעלה ויעלה.
      זה כבר מגיע לשווי שוק של עשרות מיליארדים ביום וזאת רק ההתחלה.............

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: ההבטחה האדירה של הביטקוין – ושרשרת הנורות האדומות
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.