תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

מחיר הנפט ואיך הוא משפיע על הכיס שלנו

מחיר הנפט הידוע גם בכינויו "הזהב השחור", הוא דבר המשפיע על כולנו. החל מעלות מיכל הדלק שאנחנו צורכים באוטו, מחירי התחבורה הציבורית או הטיסות שבהם אנו משתמשים וכלה בהשפעה על תוצאות הדו"חות הכספיים של חברות בארץ ובעולם

בעקבות "הזהב השחור"

חשוב לדעת שנפט הוא לא מוצר הומוגני. כל באר מפיקה נפט מסוג ואיכות שונים, כאשר הסוג הסחיר והנפוץ בעולם הוא נפט טקסס גולמי מתוק (Light sweet crude oil, WTI - West Texas Intermediate). מחירה של חבית נפט זה משמש אינדיקציה למחירים בתעשיית האנרגיה ובדומה לשאר מחירי הסחורות, מחירם משתקף במחירי החוזים העתידים. לרוב כשבכותרות מדברים על שינויים במחירי הנפט, הכוונה למעשה היא לשינוי במחיר החוזה של חבית WTI.

מחיר חוזה נפט בדומה למחיר של כל נכס, נקבע בעיקר על פי מגמות היצע וביקוש בשוק, אך לא רק. מי שעקב אחר מחיר הנפט בעשור האחרון, יודע שמחיר חבית נפט נע בטווח מחירים גבוה של 150$-40$ ותהה לעצמו מה פשר השינוי החד, הרי הביקוש לנפט בעולם לא השתנה בסדרי גודל שכאלו. תנודתיות זו נתפסת כחריגה במיוחד לאור קיומו של ארגון אופ"ק, ארגון המאגד 13 מדינות יצואניות נפט, המחזיקות יחד כ- 75% ממלאי הנפט העולמי. ארגון אופ"ק הוקם בשנת 1960 על מנת לווסת את קצב הפקת הנפט ולכן אופ"ק הוא למעשה קרטל, שמטרתו לשלוט ברמת מחיר הנפט העולמי.
הסיבה לתנודתיות זו במחיר הנפט, למרות קשיחות ההיצע, היא העובדה שבטווח הקצר מחיר הנפט מושפע מאירועים שונים, כגון מצב הכלכלה העולמית, אסונות טבע, שינויים בשערי מט"ח, מלחמות וסכסוכים גיאו-פוליטיים וכמובן ההשערות על מידת ההשפעה של גורמים אלו על ההיצע והביקוש. לדוגמא, רוב הפרשנים מסבירים את ירידת מחיר הנפט בשנה האחרונה מרמה של 100$ לרמה של 40$, לא בגלל שכלכלת העולם הצטמצמה ב- 60%, אלא משילוב גורמים אחרים, ביניהם סטייה מהתנהגותו הקרטליסטית של אופ"ק.

אופ"ק לא התאימו את קצב הפקת הנפט על מנת לתמוך במחיר נפט גבוה מכמה סיבות:

1. איום טכנולגי - מחירי הנפט הנמוכים פוגעים בכדאיות הכלכלית של התעשייה הצומחת של פצלי השמן בארה"ב. זוהי טכנולוגיה חדשה להפקת נפט, המאפשרת גמישות רבה יותר מטכנולוגיות אחרות בעולם, אך היא לא כלכלית בסביבת מחירים נמוכה עקב עלויות הפקה גבוהות ביחס לשאיבה מבארות.

2. שיקולים פוליטיים - מדינות אופ"ק שואפות להחליש מדינות וגופים התלויים בהכנסות ממכירת נפט. למשל דאע"ש שמשתמשים בהכנסות משדות הנפט שכבשו למימון המלחמה שלהם, או הרצון של סעודיה להחליש את איראן.

מחיר הנפט- איך הוא משפיע על כיסנו?

אחרי שהבנו מה זה נפט וחלק מהסיבות לשינוי במחירו, חשוב שנבין איך זה משפיע על כיסנו וחסכונותינו. כאמור מחיר הנפט משפיע על כולם. מלבד השפעה ישירה על מחירי התחבורה למשל, ישנה השפעה עקיפה על מחירי מוצרי צריכה נוספים, הנובעת מהתייקרות של עלויות השינוע והייצור.

כיוון שכל עליה במחיר הנפט משמעותה פחות כסף עבורנו הצרכנים לשאר המוצרים, יש למחיר הנפט מתאם שלילי עם הצמיחה. גם אם מחשיבים את עניין מיסוי הנפט (שבארץ הוא גבוה מיוחד), יש שמעריכים שכל ירידה של 10% במחירי הנפט, מגבירה את הצמיחה העולמית ב 0.3% ומורידה את קצב עליית המחירים העולמית (אינפלציה) ב 0.3%.

מחירי נפט לא רק משפיעים עלינו הצרכנים, אלא גם על החברות במשק כך בעוד שמחירי נפט נמוכים פוגעים בביצועים עסקיים של רוב החברות בענף האנרגיה, תוצאותיהן העסקיות של חברות בענפי הצריכה, הפארמה והתעופה, משתפרות משמעותית (לדוגמא הוצאת הדלק בחברת אל-על עומדת על כשליש מסך מחזור המכירות שלה). מצד שני חייבים כמובן לציין את ההשפעה השלילית של מחיר נפט נמוך לאורך זמן על מדינות להן הכנסה מהותית מתחום האנרגיה (רוסיה, איראן וכדומה), דבר שיכול להשפיע קשות על מצבן הכלכלי ואף להוביל לקושי בהחזרת חובות.
למרות סיכון זה, ניתן לראות שמחיר נפט נמוך תורם לאורך זמן לשיפור התוצאות העסקיות של חברות רבות בעולם. שיפור זה מתורגם לעליית שווי של מניות החברות, לצמיחה כלכלית ועליות בשווקי ההון השונים, דבר המשפיע על כולנו דרך קרנות השתלמות, קופות הגמל ותיקי ההשקעות שלנו בבתי ההשקעות ובבנקים.

אמנם לא כל אחד יכול לרכוש חוזים על מחיר הנפט, אבל בפני מי שרוצה ליהנות מירידה במחיר הנפט או חושב שמחיר הנפט יעלה, יש בפניו מספר אפשרויות.
בארץ ובחו"ל נסחרות מגוון תעודות סל ו ETFs העוקבות אחר חוזים עתידים על מחיר הנפט. ניתן גם לרכוש מניות או תעודות סל העוקבות אחר חברות מענף האנרגיה, שעשויים ליהנות מירידה במחיר הנפט. חשוב לשים לב שהשקעה לטווח ארוך בנפט דרך תעודות סל או ETFs יכולה להציג תשואת חסר בהשוואת למחיר הנפט עצמו לאור עלויות גלגול/תחזוק הפוזיציה בחוזים.
בנקודה זו אדגיש שענף האנרגיה הוא אינו מקשה אחת. יש חברות שקודחות, יש שמזקקות נפט, יש שמספקות סחורות ומייצרות עבורו חלקים ועוד, ולכן גם בענף זה נוצרות לעיתים הזדמנויות למשקיעים לטווח ארוך.

המאמר עניין אתכם? 
הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

לכותב עניין אישי בפרסום זה. האמור אינו מהווה שיווק / ייעוץ השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם. מידע תומך החלטה הינו שירותי שיווק השקעות על פי דין, וכפוף לחתימה על הסכם התקשרות. מוגש באדיבות מיטב דש טרייד בע"מ.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
    רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
    אתם קוראים: מחיר הנפט ואיך הוא משפיע על הכיס שלנו
    Website by:

    © 2017 מיטב דש בע”מ
    אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.