תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

הילד מבקש הלוואה: מה עושים?

17/08/2022

הוא לוחץ להקדים את תשלום דמי הכיס, כדי לקנות סקייטבורד חדש? אין שום סיבה לפאניקה. לפניכם הזדמנות נהדרת להעניק לו ידע וכלים להמשך החיים

לפתיחת חיסכון באמצעות קופת גמל להשקעה, לחצו>>

עומר (בן 10) התחיל לקבל דמי כיס מהוריו לפני כשנה, כדי לתרגל התנהלות נבונה עם כסף. ההורים הנחו את עומר להשתמש בחלק מדמי הכיס ביומיום ולשמור את השאר בקופת חיסכון. הם קבעו יחד יעדי חיסכון ובכל פעם שעומר הגיע לסכום המיועד, הוא קנה מה שהציב לעצמו כמטרה.

חשוב לדבר איתם על הנושא בפתיחות, להסביר, להדגים ולהציג אפשרויות להתמודד עם מצבים כלכליים יומיומיים בדרכים יעילות. הרגלים פיננסיים מועילים שתקנו להם היום, ישרתו אותם היטב גם בהמשך חייהם.

קראו עוד במגזין:

הכול עבד נהדר, עד שעומר החליט לקנות בכספי החיסכון סקייטבורד חדש. לאחר בדיקת מחירים עם ההורים, התברר לו שיצטרך לחסוך במשך חמישה חודשים לסקייטבורד. הפעם עומר התקשה לחכות וכבר אחרי חודשיים החל להפציר בהוריו להקדים לו את תשלום דמי הכיס על חשבון החודשים הבאים. ההורים חוו קושי גדול לעמוד בלחץ והתלבטו כיצד להגיב.

מה הילד מבקש?

כפי שוודאי הבנתם, עומר ביקש הלוואה! הוא לא הגדיר את זה כך, משום שעדיין אינו בקיא במושגים הפיננסיים, אך זה בדיוק מה שקרה. הורים רבים, שנעזרים בדמי כיס כדי ללמד את ילדיהם להתנהל נכון עם כסף, מכירים את התופעה. בקשת הלוואה מצד הילדים מתעוררת לא פעם כשהם רוצים להגיע מהר ליעד החיסכון שלהם.

עם זאת, אין סיבה להיבהל ובוודאי שלא להפסיק את דמי הכיס כשזה קורה. הילד רוצה לספק את רצונותיו באופן מיידי, וזה לא מפתיע. תפקידכם כהורים להסביר לו את משמעות הבקשה ולהדריך אותו בנוגע לאפשרויות טובות ואחראיות יותר.

עדיין לא פתחתם קופת גמל להשקעה? זה הזמן >>

poll questionאיך אתם מחנכים את הילדים שלכם להתנהלות כלכלית חכמה?

מהלוואה לשיעור פיננסי

עומר למעשה העניק להוריו הזדמנות לפתח אתו שיחה מעניינת, שבה ישולבו הסברים קצרים ותמציתיים עם שאלות שמעודדות חשיבה והבנה. הנה דוגמה להתנהלות כזו בשלבים:

נסביר מהי הלוואה

הלוואה היא סכום כסף שמקבלים ממישהו אחר, ושצריך להחזירו בעתיד. בדרך כלל, ההחזר יהיה במועד מסוים שתקבעו מראש ותמורת תשלום נוסף, שנקרא ריבית על ההלוואה. בהסבר נשלב הדגמה, המבוססת על נתוני הבקשה הספציפית של הילד.

נשאל שאלות מעוררות מחשבה

- על מה תבחר לוותר, כדי שתוכל להחזיר גם את הריבית?
- כמה יעלה לך המוצר שאתה חוסך אליו, אם תבחר באפשרות של לקחת הלוואה? (המחיר המקורי + סכום הריבית)

כך נסייע לילד להבין מהי משמעותה של הלוואה, את המחויבות שהוא לוקח על עצמו להחזיר אותה ואת הוויתור שיהיה עליו לעשות בקנייה של דברים אחרים בתמורה להקדמת הקנייה של המוצר שאליו הוא חוסך.

נסביר מתי כן ומתי לא

באילו נסיבות הלוואה היא הדבר הנכון לעשותו – ומתי עדיף להימנע ממנה? הלוואה היא אפשרות טובה כאשר היא מיועדת להשקעה במשהו שעתיד לייצר הכנסה נוספת, שעולה על גובה החזר ההלוואה.

לעומת זאת, הלוואה היא מתכון לאסון כשהיא מיועדת להגדלת הצריכה, אך לא צפויה להגדיל את ההכנסות בהתאם. במקרה כזה, ייווצר לכם חוב שכדי להחזיר אותו תצטרכו בסופו של דבר לצמצם את הצריכה.

נעודד רעיונות אלטרנטיביים

רעיונות אלטרנטיביים אמורים לקדם את הילד לעבר השגת המטרה, מבלי להזדקק להלוואה. מה הילד יכול לעשות? לבחור אחת משלושת הדרכים הבאות, או לשלב ביניהן.

  • להתגבר על הדחף ולהמשיך לחסוך כרגיל: נזכיר לילד את הפעמים הקודמות שבהן חסך בסבלנות ולבסוף נהנה מהמוצר שקנה. נוכל גם להשתמש בדוגמאות אחרות מעולמו, שבהם דחה סיפוקים בהצלחה.
  • לצמצם הוצאות: האם ניתן לוותר על חלק מההוצאות שיש לילד לטובת הגדלת החיסכון וצמצום הזמן להשגת היעד? חשוב לשים לב שהילד ימשיך לחלק את דמי הכיס בין שימוש יומיומי לחיסכון, ולא יחסוך הכול. במקביל, ניתן לבצע סקר שוק מחדש, כדי לרכוש את המוצר שאליו הילד חוסך במחיר זול יותר.
  • להגדיל הכנסות: נחשוב ביחד עם הילד האם יש דרך שבה יוכל להגדיל את הכנסותיו, מעבר לדמי הכיס. איך ילד בן 10 יכול להגדיל הכנסות? לפניכם שני רעיונות:

- החזרת בקבוקי פלסטיק לסופר בתמורה לכספי הפיקדון.

- אם המשפחה נוהגת לשלם עבור שטיפת רכב, אפשר לתת משימה זו לילד ולשלם לו במקום לשלם לגורם חיצוני.

מומלץ לשמוע גם רעיונות שיגיעו מהילד. לא מעט פעמים תגלו שלילדכם יש רעיונות נהדרים ומקוריים.

השורה התחתונה: חינוך פיננסי לילדים חיוני בעולם עם שפע וריבוי פיתויים, שבו קל מאוד לבצע קניות בכל זמן ומכל מקום. חשוב שאתם, ההורים, תאפשרו לילדיכם להתאמן בחיסכון. חשוב לדבר איתם על הנושא בפתיחות, להסביר, להדגים ולהציג אפשרויות להתמודד עם מצבים כלכליים יומיומיים בדרכים יעילות. הרגלים פיננסיים מועילים שתקנו להם היום, ישרתו אותם היטב גם בהמשך חייהם.

*המאמר נכתב בשיתוף עם ענבר ישראל, מחברת הספר "יותר מדמי כיס" - מדריך ועוד הפתעות להורים שרוצים להעניק לילדיהם ידע וכלים להתנהלות נבונה עם כסף בעולם של שפע. ההדגמה במאמר הייתה על מקרה של ילד, אך מתייחסת לילד או ילדה. מומלץ להנגיש לילדים את הרעיונות לשיח, בשפה מותאמת לגילם.

הצטרפו לקופת גמל להשקעה של מיטב >>

החברה המנהלת הינה מיטב דש גמל ופנסיה בע"מ, מבית מיטב ואיילון ביטוח. אין לראות בנתונים ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ פנסיוני ו/או שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 5 חודשים

    מסבירים לו שפעם מסטיק היה עולה 30 אג והיום עולה 5 שקלים

  • לפני 1 שנים

    נותנים לו ומלמדים אותו איך להתנהל נכון מול הלוואות

  • לפני 1 שנים

    התורה אוסרת לקחת ריבית במצב בו המלווה מקבל ריבית קבועה אותה הלווה צריך לשלם בלי תלות בנתון אם הרוויח או הפסיד מהעסקה.
    המצב הרצוי לגיוס הון הוא בדרך של הנפקת מניות.
    לכן הילד יכול להציע להורים בעלות חלקית על הסקייטבורד החדש, בתמורה למימון המוקדם.
    זו הזדמנות נהדרת לחשוף אותו לשוק ההון - מניות בכורה, אסיפת בעלי מניות, דירקטוריון, דיבידנד וכדו'

  • לפני 1 שנים

    יופי של כתבה. רעיונות מקסימים לנכדיי

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: הילד מבקש הלוואה: מה עושים?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.