תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

כל המידע על חובת ההפרשה לפנסיה

פנסיה היא מילה שהפכה להיות שגורה בפינו בשנים האחרונות, אך פעמים רבות נוצר בלבול בכל הנוגע לחובת המעסיק לבצע הפרשות להסדר פנסיוני עבור עובדיו. רבים אינם מודעים לחובתו של המעסיק בנושא זה. כיום, כל המעסיקים בישראל מחויבים לבצע הפרשות לפנסיה עבור עובדיהם ללא יוצא מן הכלל* אולם לא כך היה המצב בעבר. במאמר זה ננסה לעשות סדר בכל הנוגע לחובת ההפרשה של פנסיה לשכירים, ראשיתה של חובה זו, שיעורי ההפרשות, מועד הזכאות וכו'

הבשורה הגדולה: חובת ההפרשה לפנסיה

ב- 20 לאוגוסט 2008 הפכתי לראשונה לאב טרי, כשנולד בני הבכור יונתן. מאז, נולדו לי שני בנים נוספים, אך זה לא הדבר היחיד שקרה בשנה זו. במהלך שנת 2008, עשתה מדינת ישראל צעד היסטורי ותיקנה עוול של עשרות שנים. מאז, חויבו כל המעסיקים במדינה על פי חוק, להפריש כספים למטרת קצבה עבור עובדיהם. מדובר בבשורה אדירה לכלל ציבור העובדים, שמאז נהנים מהפרשות פנסיה לשכירים.

באותה תקופה, היה ברצונם של מדינת ישראל והשר הממונה לתקן עוול היסטורי, אך הם לא רצו שהדבר יגרום להתנגדותם של המעסיקים אשר נושאים בנטל העיקרי של ההפרשות לפנסיה. לכן, חובת המעסיקים להפריש לפנסיית חובה (עבור כלל העובדים במשק) החלה בשנת 2008, אך ההפרשה בוצעה באופן מדורג, ורק בתום 6 שנים זכו כל העובדים השכירים במדינת ישראל להפרשות מלאות של 15%משכרם (שכר הבסיס).
בשנת 2011 פורסם צו חדש** שהוסיף מדרגת הפקדה נוספת החל מיום 1.1.2014 והעלה את שיעור ההפרשות הכולל ל – 17.5%.

גובה ההפרשות לפנסיה

להלן טבלה הכוללת את גובה הפרשות המעסיק והעובד בכל שנה החל מינואר 2008 ועד לשנת 2014:

שנה       הפרשת מעסיק
לתגמולים
הפרשת עובד 
לתגמולים
הפרשת מעסיק 
לפיצויים
סה"כ 
1/1/08  0.833%  0.833%  0.834%  2.5%
1/1/09  1.66%  1.66%  1.68%  5%
1/1/10  2.5%  2.5%  2.5%  7.5%
1/1/11  3.33%  3.33%  3.34%  10%
1/1/12  4.16%  4.16%  4.18%  12.5%
1/1/13  5%  5%  5%  15%
1/1/14 6% 5.5% 6% 17.5%

 
מטרות חוק הפנסיה

חוק פנסיה חובה נועד להבטיח לעובד השכיר, לשאיריו ולתלויים בו, המשך זרם תשלומים במקרה בו העובד הולך לעולמו, הופך נכה, או מגיע לגיל זקנה. מטרה נוספת של חוק פנסיה חובה הינה הבטחת רמת חיים סבירה לאחר הפרישה.

הפרמטרים המשפיעים על גובה הקצבה שיקבל עובד עם פרישתו לגמלאות הם מגוונים וביניהם: גובה ההכנסה, מספר השנים בהם הופרשו כספים לפנסיה ושיעורי ההפרשות. יצוין כי, גם סכום מינימאלי הנחסך יוכל להועיל לאותו עובד עם יציאתו לגמלאות.

עיקרי חוק פנסיה חובה


חוק פנסיה חובה קובע שני מצבים ביחס למועד זכאותו של עובד לביטוח פנסיוני:
1. עובד שהתחיל עבודה חדשה ואין ברשותו הסדר פנסיוני, יהיה זכאי להסדר פנסיוני בתום 6 חודשי עבודה.
2. עובד שיש ברשותו הסדר פנסיוני, יהיה זכאי להפרשות להסדר הפנסיוני בתום 3 חודשי עבודה או בתום שנת המס, המועד המוקדם מבניהם. במקרה זה על המעסיק לבצע הפרשות לפנסיה רטרואקטיבית מיום תחילת העבודה.


דוגמאות מהשטח

1. עובד ללא הסדר פנסיוני קודם:
שי, בן 21 השתחרר לפני מספר שבועות משירות קרבי של 3 שנים בצה"ל. הוא מתכנן לעבוד, לחסוך, לטייל ואז להתחיל ללמוד הנדסה. לפני יומיים, מצא שי עבודה במפעל לייצור תרופות בעיר מגוריו.
לשי אין הסדר פנסיוני ובפגישה עם מנהל משאבי אנוש נאמר לו כי בעוד חצי שנה ייפגש עם סוכן ביטוח שיפרוש בפניו את האפשרויות העומדות לו לגבי החיסכון הפנסיוני.
כמו כן, לאחר שיבחר בין האפשרויות (הגוף אליו יופקדו כספי ההסדר ואפיק ההשקעה), ידאג הסוכן להסדר הפנסיוני המתאים לצרכיו.

2. עובד בעל הסדר פנסיוני מהמעסיק הקודם:
גדי, בן 45, נשוי + 3 ילדים, מתחיל לעבוד בתפקיד ניהולי בחברת הייטק. הוא התפטר לפני כחודשיים מחברת מחשבים גדולה, בה עבד במשך 7 שנים, כאשר 3 שנים מתוכן כיהן בתור ראש צוות.
לגדי ביטוח מנהלים שהחל לפני 18 שנים, עת היה בן 27. ההסדר הפנסיוני שלו מלווה אותו מאז ועד היום, והוא דואג לשמור על זכויותיו במעבר בין העבודות. גם כעת, לאחר שקיבל את ההודעה כי התקבל לעבודה, ציין בפני הממונים עליו ובפני מחלקת משאבי אנוש, כי ברשותו ביטוח מנהלים מעבודתו הקודמת אותו הוא מעוניין להמשיך.
ואכן, מספר ימים לאחר שהחל לעבוד, הוא נפגש עם סוכן ביטוח שדאג להמשך ההסדר הקיים באמצעות המעסיק הנוכחי, כמו גם את הכיסויים הביטוחים הנלווים להסדר זה.

לסיכום, חוק פנסיה חובה הוא חוק חשוב ביותר אשר שם את העובדים השכירים בישראל בקדמת הבמה ומהווה למעשה מהפיכה בתחום הביטוח הפנסיוני בישראל. חשוב להדגיש, כי הפרשות לפנסיה על ידי המעסיק להסדר פנסיוני עבור העובד היא חובה של המעסיק ולא זכות, וכי גם העובד לא יכול לוותר על זכות זו המוקנית לו מכוח הדין.

* מכוח צו הרחבה לביטוח פנסיוני במשק לפי חוק הסכמים קיבוציים – התשי"ז – 1957 (להלן: "חוק פנסיה חובה")
** (צו הרחבה [נוסח משולב] לפנסיה חובה 2011)
האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
    רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
    אתם קוראים: כל המידע על חובת ההפרשה לפנסיה
    Website by:

    © 2017 מיטב דש בע”מ
    אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.