תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

לצלול בנתוני דו"ח הפנסיה השנתי – ולהבין הכול

17/04/2018

מיליוני עמיתים בקרנות הפנסיה מקבלים בימים אלה דו"ח שנתי קצר, פשוט וקריא יותר מאי פעם * מהם הנתונים שחייבים לראות? אילו שאלות חייבים לשאול? * קריאה מודרכת

בימים אלו מקבלים מיליוני עמיתים את הדו"חות השנתיים לעמיתים בקרנות הפנסיה. מאחר שהדו"ח יורד לפרטי פרטים של אחד מהחסכונות המרכזיים שרובנו נצבור במהלך חיינו, מומלץ להשקיע במסמך לפחות כמה דקות, רצוי כמובן יותר.

אל תחשבו אפילו לזרוק את המעטפה הסגורה לפח או לדחוף אותה למגירה, תוך מלמול ש"תגיעו לזה יותר מאוחר", מה שכנראה כבר לא יקרה

ולא, אל תחשבו אפילו לזרוק את המעטפה הסגורה לפח או לדחוף אותה לעמקי מגירה כלשהי, תוך מלמול ש"תגיעו לזה יותר מאוחר", מה שכנראה כבר לא יקרה. תנו למסמך (ולעתיד שלכם) את הכבוד הראוי – והשתדלו להבין ולהפנים את עיקרי הדו"ח, שבמרכזו חמש  טבלאות:

  1. התשלומים הצפויים מקרן הפנסיה.
  2. תנועות בקרן הפנסיה ב-2017.
  3. אחוז דמי ניהול והוצאות ב-2017.
  4. מסלולי השקעה ותשואות ב-2017.
  5. פירוט הפקדות לקרן הפנסיה ב-2017.

בניגוד לשנים קודמות, מבוטחים רבים שיבקשו זאת מהחברה המנהלת את קרן הפנסיה שלהם, יקבלו הפעם את הדו"ח השנתי במייל, או ישירות למכשיר הנייד באמצעות מסרון. משרד האוצר השקיע מאמצים גדולים בהצגת הנתונים בצורה מובנת יותר לכלל האוכלוסייה. כתוצאה מכך, הדו"ח קצר, פשוט וקריא יותר מאי פעם.

נעבור בקצרה על טבלאות הדו"ח ונצביע על העיקרי והחשוב בכל אחת מהן.

1. תשלומים צפויים מקרן הפנסיה

טבלה חשובה מאוד בדו"ח, המציגה את הקצבה החודשית שאותה אנו אמורים לקבל בגיל הפרישה. כמו כן, מציגה טבלה זו עבור עמיתים מובטחים, את קצבת השארים (אלמנה, ילדים, הורה נתמך) במקרה של מות המבוטח ואת קצבת הנכות, במקרה של אובדן כושר עבודה ונכות מלאה.

כל הקצבאות מחושבות בהתאם למסלול הביטוח הנוכחי בקרן הפנסיה ובהתאם לתקנון. קצבת הפרישה מחושבת בהתאם ליתרה הקיימת בקרן, תחת הנחת תשואה בסך 3.74% בשנה. כדאי לבדוק האם אנחנו במסלול ביטוח המתאים למצבנו המשפחתי. אם חלו שינויים במהלך השנים, מומלץ להתייעץ עם סוכן ביטוח ולעדכן בהתאם את קרן הפנסיה.

2. תנועות בקרן הפנסיה בשנת 2017

בטבלה זו מוצגת יתרת הכספים בקרן בסוף השנה, כמו גם היתרה בתחילת השנה, הכספים שהופקדו לקרן, משיכות (אם היו), רווחים שנצברו, סך דמי הניהול, עלויות הכיסויים הביטוחים ועוד.

 

זו הטבלה שמספרת לכם, במלים פשוטות, כמה כסף חסכתם בקרן השנה – ובשנים קודמות.

poll questionמה אתם עושים כשמגיע הדו"ח השנתי?

3. אחוז דמי הניהול והוצאות ב-2017

שימו לב: משמאל לטבלה הקטנה המפרטת את אחוז דמי הניהול שנגבו מכם, הן מההפקדה והן מסך הצבירה בחיסכון, מופיעה בועית ובה מפרט הדו"ח את ממוצע דמי הניהול בקרן – גם כאן, מההפקדה והחיסכון.

אתם כמובן מוזמנים להשוות את הנתון שלכם לממוצע של כל עמיתי הקרן – ולא להתבייש לשאול שאלות את סוכן הביטוח, אם ההשוואה לא נוטה לטובתכם. זכרו, כל הפחתה בדמי הניהול יכולה לחסוך לכם עשרות ואף מאות שקלים עד לפרישה ולהגדיל את קצבת הזקנה שתקבלו. בניגוד לעבר, יש לכם אלטרנטיבה מצוינת בדמות קרן הפנסיה של ישראל, קרן הפנסיה ברירת המחדל של מיטב דש, המציעה דמי ניהול אטרקטיביים במיוחד, לתקופה של 10 שנים לפחות.

4. מסלולי השקעה ותשואות ב-2017

בטבלה קטנה זו מפורטים מסלולי ההשקעה והתשואות שהושגו במהלך שנת הדו"ח, בניכוי הוצאות ניהול השקעות וללא ניכוי דמי ניהול.

חשוב לדעת: הנתונים מתייחסים לעלויות של קרן הפנסיה בנוגע לניהול כספי העמיתים, כולל תשלומים שבוצעו לגופים חיצוניים. בניגוד לדמי הניהול, לא ניתן להתמקח על גובה הוצאות אלו.

5. פירוט הפקדות לקרן הפנסיה בשנת 2017

בטבלה זו מפורטות ההפקדות שבוצעו לקרן הפנסיה בשנת הדו"ח.

כאן מומלץ לוודא ש:

  • כל חודשי העבודה מופיעים בדו"ח וכי הופרשו כספים בגינם על ידי המעסיק.
  • הסכום המופיע בשורת "תגמולי עובד" תואם את סכום הניכוי על ידי המעסיק, המופיע בתלוש השכר שלכם.

קראו עוד במגזין:

 

 

4 שאלות חשובות לסיום

לאחר שעברתם בתשומת לב על חמש הטבלאות, אתם אמורים לשאול את עצמכם את השאלות הבאות עם קבלת הדו"ח השנתי מקרן הפנסיה:

1. האם מצבכם האישי מעודכן? רווק/ה, נשוי, גרוש/ה, אלמן/ה, עם ילדים, ללא ילדים. אם הוא אינו מעודכן, רצוי כמובן לעדכן. עמית ללא שארים (למשל רווק, או אלמן עם ילדים מעל גיל 21)  רשאי לוותר על הכיסוי וכך להגדיל את הסכום שמופרש לקצבת הזקנה .  

2. מהו גובה הכיסוי למקרה מוות? בנושא זה נודעת חשיבות לגיל ההצטרפות לקרן הפנסיה. ככל שמצטרפים בגיל מבוגר יותר, אחוז הכיסוי קטן יותר. אם סכום הביטוח שלכם נמוך, שיקלו לשנות מסלול ביטוח בהתאם ו/או לפנות לחלופות אחרות. כך למשל,  ניתן לעבור למסלול ביטוחי הכולל רכיב שארים בכיסוי גבוה יותר (עתיר ביטוח). בנוסף, ניוד של קרן פנסיה פעילה מגוף אחר גם, יכול להשפיע על גיל ההצטרפות ועל כיסוי השארים בהתאם.

3. מהו אחוז הכיסוי במקרה נכות? כל קרנות הפנסיה מנהלות מסלול ביטוח שנותן כיסוי מלא (75%) למקרה של אובדן כושר עבודה, אולם חשוב לבדוק שהכיסוי חל  על כל מרכיבי השכר. כך למשל, עמלות ושעות נוספות הם רכיבים עליהם לא מפריש המעביד כספים לפנסיה ולכן כדאי לשקול הרחבות ביטוחיות אשר מאפשרות לבטח גם את חלקי השכר הללו.

4. מה ניתן לעשות בכדי להגדיל את קצבת הזקנה? קצבת הזקנה מושפעת באופן ישיר מהצבירה בקרן הפנסיה ולכן רצוי שהצבירה תהיה גדולה ככל הניתן ולוודא מספר דברים. שאתם מפרישים את המקסימום האפשרי בחלק העובד, דואגים להפחתת דמי הניהול שאתם משלמים בקרן, נמנעים מלמשוך את כספי הפיצויים במעבר בין עבודות ודואגים לאיחוד קופות לא פעילות. כל אלו עשויים להגדיל את הצבירה שלכם בקרן הפנסיה וכתוצאה מכך צפויה קצבת הזקנה לגדול.

תשובות ברורות על ארבע השאלות יקדמו אתכם כמה וכמה צעדים חשובים בדרך להבנת מצב החיסכון הפנסיוני שלכם – ולצעדים שאתם יכולים לבצע כדי לשפרו.  

הכתבה עניינה אתכם? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים בנושא.

*הטבלאות הנמצאות לעיל מהוות דוגמאות בלבד. האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פנסיוני ו/או תחליף לייעוץ/שיווק פנסיוני המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם ואין באמור משום הבטחת תשואה או רווח.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 5 שנים

    ברור ומסודר. תודה רבה

  • לפני 6 שנים

    האם גם קרן הפנסיה שלכם כוללת אגח מיועדות שהמדינה נותנת או שזה לא כלול בקרנות ברירת המחדל שקידם האוצר?

  • לפני 6 שנים

    בדיוק הגיע לי הדו"ח. באתם לי בול

    • לפני 5 שנים

      חזק

  • לפני 6 שנים

    מעניין. תודה רבה

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: לצלול בנתוני דו"ח הפנסיה השנתי – ולהבין הכול
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.