תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

"שימו עד 1% מההון הנזיל בביטקוין. כך תמנעו מסיכונים ותשמרו על פוטנציאל שמשהו גדול יקרה"

מדורים:
19/12/2017

שלושה מומחים התכנסו לשיחה מרתקת בפייסבוק לייב שלנו על הביטקוין, הבלוקצ’יין והאופן שבו הם מטלטלים את עולמנו * אלכס זבז'ינסקי - כלכלן ראשי: "זה מגרש בלי כללים, שנשלט על ידי שחקנים מתוחכמים" * אושר טובול - מנכ"ל מיטב דש טרייד: "המשקיעים עלולים להפסיד את כל השקעתם" * יוני אסיא - מנכ"ל eToro: "זה תמיד ככה בטכנולוגיות חדשות. גם האנשים בכרכרות צחקו על האנשים במכוניות"

"משקיע מהשורה שרץ היום להשקיע בביטקוין חייב להבין שהוא נכנס למגרש שאין בו כללים, עם שחקנים מתוחכמים שמבינים הרבה יותר ממנו. לכן, ההמלצה שלי היא: זהירות, זהירות, זהירות!" כך אמר אלכס זבז'ינסקי - הכלכלן הראשי של מיטב דש, בשיחה עם עדי ברזילי בנושא "ביטקוין, בלוקצ'יין וכל מה שביניהם". בשיחה, שהתקיימה אתמול בערב (ב') בפייסבוק לייב בעמוד הפייסבוק של מיטב דש, השתתפו גם אושר טובול - מנכ"ל מיטב דש טרייד ויוני אסיא - מנכ"ל eToro.

"המסחר בביטקוין נחשב תנודתי וספקולטיבי ביותר. משקיע שרוצה לרכוש ביטקוין חייב להיות מודע לסיכונים הקיימים במטבע זה" 

טובול תיאר בפתיחת השיחה את ביצועי הביטקוין בשווקים: "הביטקוין נסחר כיום ברמה של 18,500 דולר ליחידת מטבע, רק לפני יומיים הוא נשק ל- 20 אלף דולר במסחר התוך יומי. מתחילת החודש הביטקוין עלה בכ-90% ומתחילת השנה אנחנו מדברים על עלייה של 1,800%. בתחילת השנה הביטקוין נסחר ב-966 דולר ליחידת מטבע. כלומר, לקוח שרכש בתחילת השנה מטבע ביטקוין בודד, הרוויח כבר על השקעתו כ- 18 אלף דולר".

"המסחר בביטקוין", הוסיף טובול, "נחשב תנודתי וספקולטיבי ביותר. אנחנו רואים שינויים של 30% בתנועות תוך יומיות. משקיע שרוצה לרכוש ביטקוין חייב להיות מודע לסיכונים הקיימים במטבע זה.

אסיא סיפר כי על "לידתו" של הביטקוין ב- 2009 על ידי אלמוני שהשתמש בשם הבדוי סטושי נקמוטו. "הביטקוין שינה את העולם, משום שזו הפעם הראשונה בהיסטוריה של האנושות שאדם אחד יכול להחזיק נכס פיננסי בעצמו, ללא מתווכים כמו מוסדות פיננסים ובראשם הבנקים", אמר אסיא.

הבלוקצ'יין, הטכנולוגיה שעליה מבוסס הביטקוין, מה היא עושה בעצם?

אסיא: "קודם כל, צריך להבין שזו המצאה אדירה שיש משווים אותה מבחינת סדר הגודל להמצאת האינטרנט, אפילו להמצאת החשמל. הבלוקצ'יין הוא למעשה בסיס נתונים מבוזר, שכולם מסכימים מה כתוב שם ובאותו זמן כולם יכולים לקרוא ולכתוב מתוך בסיס הנתונים הזה. לכן, אנשים יכולים לסמוך על מה שכתוב שם וזה בעצם מתנהג כמו בנק. כמות הביטקוינים בבלוקצ'יין ידועה לכולם וכולם על סומכים על המערכת הטכנולוגית שתדע לאשר את העסקאות שמתבצעות שם".

זבז'ינסקי נשאל האם לביטקוין צפוי עתיד של מטבע לגיטימי – וענה בסקפטיות: "אחד הרעיונות שעומדים מאחורי המצאת הביטקוין הוא שהכסף הקיים שלנו - משהו לא טוב בו.

פעם הנפיקו כסף שמאחוריו היה זהב או מתכת יקרה אחרת, אבל כיום הבנקים המרכזיים מדפיסים כסף שאין מאחוריו כלום. הבנק יכול להדפיס בלי שום ביסוס והסכנה היא כמובן אינפלציה, שהכסף יאבד את ערכו. אלא מה? אם נסתכל 30 שנה אחורה במערב, לא הייתה באף מדינה אינפלציה. הכסף לא איבד מערכו כמעט. בשנים האחרונות אנחנו מתמודדים עם הבעיה ההפוכה, עם דיפלציה".

זבז'ינסקי הוסיף: "רעיון נוסף שעמד בבסיס הביטקוין היה שהוא יחליף את הבנקים, שנוכל ליצור מערכת כסף שאיתה נוכל לשלם בכל מקום. גם פה אפשר לשאול שאלות: לא נראה לי שיש כיום עסק שפועל למטרות רווח ובאמת מקבל ביטקוינים. עסק שמשלם משכורות ומשלם לספקים בשקלים, לא יכול לקבל או לתת כסף שערכו יכול לעלות או לרדת ב- 30% ביום.

"מעבר לכך, יש עמלה על טרנזאקציה בביטקוין. העמלה הממוצעת עומדת כיום על 17 דולר, זו עמלה לא זולה בכלל. לדוגמא, אם אני רוצה כוס קפה או חומוס, אני לא רוצה לשלם גם סכום כזה גדול כעמלה. לכן, אנחנו לא רואים היום איך הביטקוין יכול להחליף את הכסף הקיים".

poll questionהאם הביטקוין יהפוך למטבע לגיטימי?

טובול הסביר על הדרכים המעשיות לרכוש ביטקוינים בישראל: "קודם כל, אפשר לרכוש את המטבע באמצעות חלפני כספים, בדומה לצ'יינג'. אפשרות שנייה היא באמצעות כספומטים, שמאפשרים רכישת ביטקוין. יש בישראל מספר קטן מאוד של כספוטמטים שמאפשרים זאת. אפשרות שלישית: בישראל קיימת כיום זירת מסחר אחת לביטקוין, שמנסה להפגיש בין קונים למוכרים. האפשרות הרביעית, היא קנייה ומכירה פנים אל פנים. קיימים כיום לא מעט פורומים באינטרנט, בעיקר בפייסבוק, שבהם מוכרים וקונים יכולים לתאם מפגש, להיפגש במציאות ולבצע עסקה".

טובול הדגיש: "לפני ביצוע עסקאות חשוב שיהיה לך 'ארנק דיגיטלי', שזו מעין תוכנת מחשב שאפשר להתקין על מחשב, על סמארטפון או על שרת מרוחק שמחובר לאינטרנט. חשוב לדעת: אם נגנב המחשב שעליו 'הארנק', הפסדת את כל ערך ההשקעה. כך יקרה גם אם שכחת את הקוד הסודי, כלומר את 'המפתח' לארנק".

זבז'ינסקי התייחס לאפשרות שהפדרל ריזרב (הבנק המרכזי בארה"ב) ינפיק מטבע וירטואלי משל עצמו, וליתרונות הטמונים במהלך כזה: "מטבע כזה יהיה כמו המטבע המקומי, ולכן לא יצטרך להתחרות בו. מעבר לכך, הביטקוין מופק כיום באמצעות כמויות עצומות של אנרגיות מחשוב, בפעולה המכונה כרייה. במקרה של הנפקת מטבע וירטואלי על ידי בנק מרכזי גדול, לא יהיה צורך בכל האנרגיה הזו. היתרון השלישי הוא שמטבע כזה יהיה כמו מזומן ויאפשר לכל אזרח לפתוח חשבון ישירות בבנק המרכזי, לעקוף את הבנקים ולסחור במטבע בדיוק כפי שאנחנו סוחרים במזומן ברחוב. הרעיונות הללו מסתובבים בבנקים מרכזיים גדולים בעולם, כך שיכול להיות שטכנולוגיית הבלוקצ'יין תבוא לידי יישום מלא בסופו של דבר דווקא בתוך הממסד".

קראו עוד במגזין:

 

 

לפי זבז'ינסקי, אם הביטקוין יקבל מעמד לגיטימי, יגדל הסיכון לאינפלציה: "הבנק המרכזי בישראל שולט רק על השקל, לא על הביטקוין, כך שעלול להיווצר מצב שבו יש בשוק כמות כפולה של כסף שהבנק המרכזי שולט רק במחציתה. אבל, אם המטבע הווירטואלי יהיה של הבנק המרכזי, הבנק יוכל לשלוט בו ובכמות הכסף הכוללת. זה יכול לשמור על איזון המערכת".

טובול התייחס ל"חברות הביטקוין" בבורסה של תל אביב, שתפסו לאחרונה, ברוב המקרים שלא בטובתן, כותרות גדולות: "לפני כחודש נחשפנו לחברת משאבי טבע שקמה מתוך שלד בורסאי, כחברת מעטפת ללא כל פעילות פיננסית. החברה הודיעה שהיא נכנסת לעסקי הביטקוין וחתמה על חוזה עם חברה קנדית לכריית ביטקוינים. עצם ההודעה גרמה לעלייה של מאות אחוזים בנייר, החברה הגיעה לשווי של כ- 600 מיליון שקלים. מניית משאבי טבע זינקה בכ- 9,500%! בשבוע האחרון נכנסו עוד שתי חברות בורסאיות בתל אביב לתחום של הביטקוין, פנטזי נטוורק ואפליי".

והנה, בתגובה לכל זה, יו"ר הרשות לני"ע שמואל האוזר אומר שלא יאפשר לחברות שערכן מבוסס על ערך הביטקוין להיכנס למדדי ת"א. הגזמה או אמירה במקומה?

טובול: "זו בהחלט אמירה במקומה. חברה, לאו דווקא מתחום הביטקוין, שעלתה מאות אחוזים ללא כל פעילות עסקית, לא צריכה להיכנס למדדים. צריך לזכור שבמדדים האלה מושקעת בצורה עקיפה גם גברת כהן מחדרה, כלומר: הציבור הרחב. מניה שעולה על סמך פוטנציאל בלבד ובלי פעילות עסקית, עלולה כמובן גם להתרסק. מי שרוצה לסחור במניות האלו, יצטרך לקנות אותן ישירות, למדדים הן לא ייכנסו".

אחת ההבטחות של הביטקוין היא שתהיה כמות מוגבלת של מטבעות, כ-21 מיליון ביטקוינים, ולכן אין פה סכנה של "הדפסת כסף חסרת אחריות". בפועל, אנחנו רואים שהיתרון הזה לא כל כך מתממש.

זבז'ינסקי: "בואו נדמיין רגע אחד שזה דווקא כן מתממש: איך אפשר לקיים כלכלה עם כמות כסף מוגבלת? כמות הכסף משתנה בהתאם לצמיחה, מיתון, אינפלציה, דיפלציה, חגים, אירועים טכנולוגיים ועוד. אם יש כמות כסף מוגבלת, עלולה להיווצר דיפלציה.

"בפועל, אני לא רואה איך הביטקוין שומר על כמות כסף קבועה, בגלל שהוא כל הזמן מתפצל. היה פיצול לביטקוין גולד ולביטקוין קאש, מי שמחליט זו קבוצה של אנשים שהיא לא בנק מרכזי ולא כלום. היא יכולה להחליט על פיצול והכפלת הכסף בן יום".

אסיא: "הפיצול בוצע על ידי קבוצות אנשים שניסו להתחרות בביטקוין. בביטקוין אין למעשה מישהו שמחליט משהו, כמות המטבעות הוחלטה בהתחלה על ידי המייסד נקמוטו ולא יכולה להשתנות. באגף התחרות לביטקוין יש למשל את לייטקוין, שהוקם שנה אחרי הביטקוין ונועד להיות תחליף קליל יותר, עם טרנזאקציות מהירות ומחיר נמוך יותר, עמלות זולות יותר. אגב, האנשים שהקימו את ביטקוין קאש עדיין קוראים לעצמם ביטקוין, אבל הקהילה של הביטקוין לא מוכנה להכיר בהם. אותו דבר עם ביטקוין גולד.

"כל מי שרוצה היום יכול להקים מטבע, זה הפך להיות משהו שהוא יחסית מאוד פשוט. להקים בלוקצ'יין זה קצת יותר מורכב כי צריך חוות כרייה. גם בישראל יש כיום עשרות חברות שנמצאות בתהליך של הנפקת מטבע משל עצמן, למשל בנקור שגייסה ביוני 153 מיליון דולר. זה סוג חדש של נכס פיננסי מבוזר, שרץ בענן".

התחילו להיסחר חוזים על הביטקוין בשתי הבורסות העיקריות למסחר בחוזים בארה"ב. מה המשמעות של זה לסוחרים?

טובול: "מי שרוכש חוזים לא מחזיק בנכס הבסיס, אין לו ביטקוין ואין חשש מגניבה. סוחרים על ההפרשים במחירי החוזה. החוזים הם מספר חודשים קדימה, יש צד שקונה וצד שמוכר והם מבצעים ביניהם עסקה. כדי לסחור בחוזים האלה אפשר לפתוח חשבון אצל ברוקר, שיש לו הרשאה לסחור בחוזים עתידיים, מבצעים העברת כספים וצריך 'להשכיב' ביטחונות מנגד. אם רוצים להיכנס לפוזיציית שורט, הביטחונות הנדרשים גבוהים יותר".

זבז'ינסקי: "מי שמהמר על ירידה של הביטקוין, עלול למעשה להפסיד כמות אינסופית של כסף. אם מחיר הביטקוין ממשיך לעלות, כל עלייה זה הפסד. ואם אנחנו אומרים שהעלייה של הביטקוין היא משהו שאי אפשר לחזות ומגיעה גם לאלפי אחוזים בשנה – זה משהו שהמהמרים נגד הביטקוין חייבים להביא בחשבון".

הביטקוין מייצג, או מתיימר לייצג, הבטחה גדולה מבחינת אזרחים במדינות עולם שלישי שלא מחוברים למערכת הפיננסית הקיימת. מדברים, לדוגמא, על הפחתת עלויות בשימוש בכסף החדש. זו הבטחה שגם תתקיים?

זבז'ינסקי: "ההבטחה יפה, המימוש קצת בעייתי. קודם כל, המערכות הממוסדות, אלו שדרכן מועברים כיום סכומי כסף גדולים ממדינה למדינה, לא יושבות ומחכות שיבוא הביטקוין וייקח להן את הביזנס. הן מתייעלות ומוזילות עלויות כל הזמן. העלויות של העברת מזומן ירדו ב-25% בחמש השנים האחרונות ומי שרוצה להעביר דרך הבנק, לא כמזומן – העלויות הרבה יותר נמוכות וההעברות מתבצעות בתוך יום.

"בביטקוין, מי שעובד לדוגמא בטיפול בקשישים בארצות הברית ורוצה להעביר כסף החוצה, לפיליפינים, יצטרך להביא דולרים, להמיר אותם לביטקוין, הביטקוין יעבור לפיליפינים, יומר לדולרים ואחר כך לכסף פיליפיני. כלומר, יש פה כמה העברות בדרך ואני כבר לא מדבר על כך שבזמן העברת הכסף שער הביטקוין יכול לעלות או לרדת בחדות, לפעמים גם ב- 30%. ומה יעשה המסכן במדינה המתפתחת שחיכה ל- 300 דולר ופתאום מקבל פחות, הרבה פחות?"

אסיא: "רואים את זה בהמון טכנולוגיות חדשות, לקח עשרות שנים למכוניות להחליף את הכרכרות. האנשים בכרכרות צחקו על האנשים במכוניות ואמרו 'זה מסובך, זה יקר, מי יסלול כבישים'. כל טכנולוגיה מהפכנית עוברת את השלב הזה. האנשים שמסתכלים קדימה יודעים שהעולם הפיננסי כפי שהכרנו אותו נגמר, זה כמעט עובדה קיימת, והוא מתחיל כיום בצורה חדשה, מבוססת בלוקצ'יין. זה עדיין שלב ראשוני מאוד, שבו השימוש העיקרי בביטקוין הוא על ידי אנשים שמנסים להפיק באמצעותו רווח גדול, שמאמינים שערכו של המטבע יעלה בצורה חדה. השימוש השני הכי פופולרי בתחום זה הוא הנפקת מטבעות חדשים, שזה סוג של גיוס כסף. יש היום כ- 1,500 חברות שכבר ביצעו ICO, כלומר: הנפקת מטבעות".

"ניתן לומר על דרך הדימוי שהכבישים עוד לא נסללו בטכנולוגיית הבלוקצ'יין. הכבלים של החשמל - עוד לא הניחו את כולם. מאוד קשה לראות איך כל הדבר עובד כמקשה אחת, אבל בסוף יהיו מדינות עם מטבעות דיגיטליים מבוססי בלוקצ'יין. יהיה שקל דיגיטלי, דולר דיגיטלי ופאונד דיגיטלי. ויהיה הביטקוין ודומיו, שיישארו לא ממוסדים, אבל הכול יתחבר ויעבוד בצורה דיגיטלית, בזמן אמת, מכל מקום בעולם ותוך נגישות לכולם בסמארטפונים".

תומכי הביטקוין טוענים בלהט כי ניתן לסחור בו באנונימיות קרובה למוחלטת. זה באמת המצב, הטכנולוגיה יכולה לעמוד בהבטחה הזו?

אסיא: "בגדול, התשובה היא לא. זו טכנולוגיה שמבטיחה פסאודו אנונימיות. אני יכול להחזיק כמה וכמה ארנקים ולא להגיד לאף אחד שאני הבעלים שלהם, אבל הבלוקצ'יין הוא בסיס נתונים מבוזר ופתוח, כך שאם אני מעביר מאחד הארנקים כסף לאושר (טובול), כולם יכולים לראות שנעשתה העברה מהארנק הזה לאושר. עכשיו, אם מישהו יודע שאושר מחזיק את הארנק בצד השני, הוא יכול לשאול אותו: 'תגיד, ממי קיבלת את זה?' ואם הוא יגיד מיוני, אז עכשיו הם יוכלו לראות את כל הטרנזאקציות שעשיתי, עם כל הארנקים שלי".

"הנחת היסוד כיום היא שיש גופים שכבר הצליחו למפות חלק גדול מהטרנזאקציות ומי מחזיק מה בעולם הביטקוין. בדיוק מסיבה הזו יש היום מטבעות חדשים כמו מונרו וזיקאש, שלקחו את נושא האנונימיות צעד נוסף קדימה: שם, כשאני מעביר כסף לאושר, אני בעצם מעביר לכם את הכסף, אתם מעבירים לעוד מישהו והעוד מישהו מעביר לאושר. כך שהכול מתערבל. בגדול, דווקא לא מומלץ לעשות דברים לא חוקיים בביטקוין – לא שמומלץ לעשות דברים לא חוקיים בכלל! – כי זה כנראה הרבה יותר ניתן למעקב מכסף מזומן.

שאלה מסכמת לשלושתכם: אדם מהיישוב, עם משכנתא, תלוש משכורת ומחויבויות משפחתית, בא אליכם, מספר שחסך 100,000 שקל ומבקש את עצתכם: לשים את הכסף בביטקוין?

אסיה: "זו כמובן לא המלצת השקעה, אבל אני בתחום הזה מ- 2010 וחושב שזו טכנולוגיה שתשנה את עתיד העולם. הנכדים שלי יידעו מה זה ביטקוין וכשהם ישאלו אם זה נולד בזמן שהייתי, אגיד להם כן ואראה להם 21 ביטקוינים שקניתי אז. זה כאן כדי להישאר, אבל כדאי לשים על זה כסף באופן מוגבל, כי זה יכול גם לרדת חזרה ל- 500 דולר. מעניין לשים על זה בין 1% ל- 5% מההון הנזיל".

זבז'ינסקי: "אנשים צריכים להיזהר מאוד, צריך להבין שאין פה כללים, אין מישהו ששומר עליכם. יש מספר קטן מאוד של אנשים שמחזיקים הרבה מאוד מטבעות ביטקוין, הם גם מחליטים מה כללי המשחק, מה נעשה מחר. אתם משחקים במגרש של אנשים מאוד מתוחכמים, שמבינים בתחום הרבה יותר מכם ומכל השאר".

"מעבר לכך, כל חוקי ניירות הערך לא קיימים שם. כל מה שאסור לעשות במסחר בני"ע, כל מה ששומר עלינו כמשקיעים בני"ע או במטבעות – לא חל שם. אין שום פיקוח. לדוגמא, אין שום בעיה שאם ארצה להעלות את מחיר הביטקוין בישראל, אבוא ואתחיל לקנות ולמכור בעצמי. או שאבוא ואפרסם איזו ידיעה, פייק ניוז, שהביטקוין עומד לעלות כי ראש הממשלה יכריז שהוא תומך בו. אני יכול לחכות שאנשים ירוצו לקנות ביטקוין ואז למכור להם. כל זה אסור באיסור מוחלט בעולם הרגיל של ניירות הערך".

טובול: "משקיע שרוצה להשקיע בביטקוין חייב להיות מודע לסיכון, הוא חייב לדעת שהוא יכול להפסיד את כל ערך ההשקעה שלו. הייתי מציע לו לקנות עד 1% מסך הנכסים, לא לקחת סיכונים מיותרים, אבל לשמור על הפוטנציאל שאכן יקרה משהו גדול. גם 1% יכול להביא את זה".

רוצים לקרוא עוד בנושא? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

האמור אינו מהווה ייעוץ ו/או שיווק פיננסי המתחשבים בצרכי כל אדם ואינו נועד להחליפם.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 6 שנים

    ועכשיו כשהמחיר ירד שווה לקנות?

  • לפני 6 שנים

    ביטקוין

  • לפני 6 שנים

    סוף סוף למדתי קצת על התחום הזה. חבל שלא הסברתם עוד על הכספומטים

  • לפני 6 שנים

    שיטה לעשות מאויר חם כסף, כמה ממזרים מסובבים את העולם על האצבע הקטנה.....פירמידה מודרנית

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: "שימו עד 1% מההון הנזיל בביטקוין. כך תמנעו מסיכונים ותשמרו על פוטנציאל שמשהו גדול יקרה"
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.