תפריט
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
התחברות
צרו קשר
favourites icon הרשמה לניוזלטר
feed iconה-FEED
favourites iconרשימת הקריאה שלי
close feed icon
feed iconה-FEED כל מה שקורה עכשיו באתר!

איך מחנכים את הילדים להתנהלות כלכלית חכמה?

הילדים שלכם לא צריכים לחכות לאוניברסיטה כדי ללמוד מבוא לכלכלה. אפשר ורצוי להקנות להם כבר מגיל צעיר מיומנויות פיננסיות בסיסיות וחיוניות. איך עושים את זה?

כל הורה מכיר את המצבים המאתגרים האלה, כשהילד בוחן את יכולת העמידה שלכם בתנאי לחץ, הלחץ של הילד. לא פעם מדובר בדרישות צרכניות (וגם צרחניות). כל גיל והסצנות שלו. בגיל שנתיים הילד ירצה חטיף או צעצוע וישתטח על רצפת החנות בצרחות מביכות. בגיל 14 הוא ידרוש נעליים ממותגות שעולות 1,000 שקל כי "לכולם יש".

עודדו בני נוער לעבוד בחופשות, לערוך בעצמם סקר שוק בין הבנקים לקראת פתיחת חשבון בנק ראשון, ולנהל נכון את הכספים שירוויחו

ההתנהלות של ההורים מול הדרישות של הילד היא רק חלק מחינוך להתנהלות כלכלית נכונה שחשוב להעניק לילדים. כדי שהילדים ידעו בבגרותם להתנהל בחוכמה, להשיג יעדים ולדחות סיפוקים, חשוב להקנות להם מיומנויות פיננסיות וחינוך לחיסכון מגיל צעיר. יש כמה דרכים לעשות זאת:

כסף זה לא מילה גסה

דברו עם הילדים על כסף, כל אחד בהתאם לגילו ולהבנתו. כשכסף נחשב לטאבו, הילדים עשויים לפתח גישה לא בריאה ביחס אליו. שיחות ישירות בנושא משקפות לילד את התפיסה שכסף הוא אלמנט יומיומי חשוב שיש לדעת להתנהל איתו, אך לא הכל סובב סביבו.

איך מדברים על הכסף? בטבעיות. שתפו את הילדים בהשוואות מחירים ובהחלטות צרכניות שלכם. התייחסו לתוכניות, כתבות או התרחשויות אקטואליות שעוסקות בנושאים כלכליים. דברו איתם על השפעת הפרסומות ועל הבעייתיות בקבלת החלטות שמושפעות מלחץ חברתי.

התחילו בגיל צעיר

ילדים בכל גיל יכולים להבין היגיון כלכלי, בין אם הם כבר יודעים קרוא וכתוב ולוח הכפל ובין אם לא. גם לילד קטן אפשר להסביר שצעצוע מסוים עולה הרבה כסף ולכן לא תקנו אותו. גבשו תפיסה כלכלית אחידה וגבולות משפחתיים ברורים והקפידו עליהם. עזרו להם להפנים מגיל צעיר את ערך העבודה, את חשיבות החיסכון ותכנון התקציב ואת הידיעה שכסף הוא כלי חשוב, אבל הוא לא תחליף לאהבה ולרגשות אחרים. עם זאת, אל תדאיגו את הילדים, במיוחד כשהם קטנים. אין טעם לחשוף בפניהם את גובה המשכורות שלכם או לשדר תחושות מצוקה מוגזמות.

 

קראו עוד במגזין:

 

דוגמה אישית

כפי שילדים סופגים ערכים אחרים מהדוגמה האישית שלכם, כך הם מושפעים גם מההתנהלות הכלכלית שלכם. אם אתם יוצאים לקניות ללא רשימה וקונים מכל הבא ליד בסכומים מופרזים, לא יועילו לילד שיחות ארוכות על חשיבות החיסכון. קחו את זה בחשבון, אבל אל תשכחו שאף אחד לא מושלם. אם קיבלתם החלטה צרכנית שגויה, שתפו את הילדים והסבירו להם היכן טעיתם ואיזה מסקנות הפקתם. גם זה שיעור חשוב.

תרגול בשטח

פתחו אצל הילד עצמאות כלכלית בהתאם לגילו. למשל תנו לו לבחור מוצר מהמדף בסופר, או שלחו אותו למכולת לבדו עם סכום מסוים כדי שיתמודד עם תכנון התקציב לקנייה. בגיל מאוחר יותר שבו איתם כשאתם מבצעים פעולות מקוונות בחשבון הבנק. תוכלו גם לתת להם להתנסות בחלוקת תקציב לנסיעה משפחתית.

עודדו בני נוער לעבוד בחופשות, לערוך בעצמם סקר שוק בין הבנקים לקראת פתיחת חשבון בנק ראשון, ולנהל נכון את הכספים שירוויחו, למשל באמצעות חלוקת הסכום לחיסכון ולקניות. הסבירו להם על אפיקי חיסכון אפשריים.

דמי כיס

אחד מכלי התרגול הבסיסיים הם דמי כיס, שמלמדים את הילד לחסוך, לתכנן תקציב ולהשיג יעדים לפי סדרי עדיפויות שיציב לעצמו. כדאי להגדיר מראש את הסכום, ולקבוע אלו הוצאות הילד יממן בעצמו ומה ההורים ימשיכו לממן עבורו. רצוי להמליץ לו על חלוקה קבועה של הסכום ל"בזבוזים" קטנים ולחיסכון לצורך קנייה גדולה יותר. ניתן לערוך הסכם דמי כיס מפורט שעליו חותמים ההורים והילד. חתמתם על הסכם? חשוב מאוד לעמוד בו, בלי ויתורים.

poll questionאיך אתם מחנכים את הילדים שלכם להתנהלות כלכלית חכמה?

הם אוהבים מסכים? נצלו את זה

ילדים רבים עדיין אוהבים לנהל עסקים חובקי עולם במשחק ה"מונופול". אבל גם אם הילדים שלכם (כמו רוב הילדים כנראה) פחות בעניין של משחקי קופסה, יש מגוון משחקים אינטרנטיים חינוכיים ומהנים שמקנים ידע ותרגול כלכלי לילדים בשכבות גיל שונות. אחד מהם, למשל, הוא אתר ממשל זמין לילדים של משרד האוצר.

על "חיסכון לכל ילד" כבר הסברתם?

תכנית "חיסכון לכל ילד" שיצאה לאחרונה לדרך היא הזדמנות מצוינת לחשוף את הילדים לחשיבות החיסכון ולמונחים כלכליים. כדאי להסביר להם מדוע החליטה המדינה לפתוח תכנית חיסכון ארוכת טווח לכל ילד, מה המשמעות של ריבית דריבית, מה ההבדל בין בית השקעות לבנק ומהם רמת סיכון בהשקעה, דמי ניהול, בורסה ומניות. הסבירו לילדים על המסלול שבחרתם. כשתקבלו דוחות תקופתיים של החסכונות, עברו עליהם עם הילדים.

ולא פחות חשוב: אל תגזימו

למרות החשיבות הגדולה של הנושא, ילדים הם רק ילדים. עוד יהיו להם מספיק שנים להתמודד עם העולם הפיננסי האמיתי. אל תהפכו את העיסוק בכסף לאובססיה ובטח שלא למשטר נוקשה מדי שעלול ליצור תחושת אנטי ולהביא לתוצאות הפוכות. השאירו את הלימוד הכלכלי בטווח החווייתי והנעים שיותיר את הילד עם תחושות טובות וביטחון ביכולותיו.

 

הכתבה עניינה אתכם? רוצים לקרוא עוד בנושא זה?
הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים.

אהבתם את הכתבה? שתפו עם חברים!
related articles iconכתבות נוספות שתאהבו
comments icon
יש שאלות? תשאירו לנו תגובה או הצטרפו לדיון!
  • לפני 6 שנים

    קודם צריך שמישהו ילמד את ההורים...

  • לפני 6 שנים

    צריך ללמד אותם להיות צנועים ולדחוק סיפוקים

  • לפני 6 שנים

    כתבה יפה. צריך עוד כתבות כאלו

  • לפני 6 שנים

    בארץ החינוך הפיננסי הוא על הפנים. צריך ללמד את הילדים מגיל כמה שיותר מוקדם גם לחסוך וגם להתנהל. שלא יחיו כל החיים על הלוואות

רוצים לקרוא עוד בנושאים אלו? הירשמו לאתר וקבלו מאמרים נוספים ישירות למייל.
אתם קוראים: איך מחנכים את הילדים להתנהלות כלכלית חכמה?
Website by:

© 2017 מיטב דש בע”מ
אין באמור כדי להוות ייעוץ השקעות ו/או תחליף לייעוץ אישי המתחשב ומותאם לצרכי ונכסי כל אדם בידי יועץ השקעות מוסמך.